Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Een digitale portefeuille op uw smartphone

Over enkele weken kunt u uw onlineaankopen snel betalen met MasterPass. Hoe werkt die nieuwe technologie? En hoe krijgt u er toegang toe?

Ook u koopt wellicht af en toe iets online: een bioscoopticket, een paar schoenen, een vliegtuigticket… U moet dan bijna altijd uw persoonlijke gegevens (naam, voornaam en adres) en bankgegevens (nummer van uw kredietkaart, vervaldag, cvc-code) meedelen. Om de veiligheid van de transactie te garanderen, moet u soms zelfs gebruikmaken van uw kaartlezer.

Maar wij Belgen surfen steeds meer via mobiele toestellen (smartphone, tablet). We doen om het even waar en wanneer aan m-commerce en e-commerce. Maar de meesten onder ons hebben geen kaartlezer op zak. En we hebben meestal ook niet veel zin om voor de zoveelste keer onze bank- en persoonlijke gegevens in te vullen. Volgens de cijfers van BNP Paribas Fortis heeft zelfs 61 procent van de onlineshoppers al eens een aankoop afgebroken tijdens de betalingsprocedure.

De mensen worden dus almaar mobieler. En MasterCard wil inspelen op de vraag van consumenten naar meer betaalgemak. Daarom werd het digitaal betaalplatform MasterPass ontwikkeld. Bedoeling van MasterPass is dat het onlinebetalingen via toestellen die met het internet zijn verbonden vergemakkelijkt.

Op dat platform kunnen de consumenten de gegevens van hun kredietkaart (uitgegeven door MasterCard of een ander bedrijf) veilig opslaan, net als die van hun betaalkaart, prepaidkaart en adresgegevens of andere data.

Wanneer beschikbaar?

Het is nog maar enkele weken wachten voor MasterPass ook in België beschikbaar is. MasterCard en Ogone, een van de belangrijkste internationale leveranciers van onlinebetalingsdiensten, hebben een partnerschip aangekondigd over de integratie en implementatie van MasterPass.

In een eerste fase is het nieuwe betaalsysteem alleen beschikbaar in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje. Nadien volgen de andere landen waar Ogone actief is. ‘MasterPass is vanaf eind november 2013 beschikbaar op het onlinebetaalplatform van Ogone’, zo luidt het persbericht van MasterCard. ‘De samenwerking tussen MasterCard en Ogone moet vanaf 2014 duizenden e-merchants aansporen om MasterPass te gebruiken.’

Als u bijvoorbeeld een bioscoopticket online wilt kopen, zult u dus de keuze hebben. Ofwel betaalt u via de klassieke weg en vult u uw bank- en persoonlijke gegevens in. Ofwel klikt u op de knop ‘Buy with MasterPass’. U voert dan eerst uw login en paswoord in en klikt dan op de bankkaart waarmee u wilt betalen.

Easy MasterPass

De consument moet zich in ieder land inschrijven bij een MasterPass-leverancier. In 2014 komen in België verschillende leveranciers op de markt. Een van hen komt wel bijzonder vernieuwend uit de hoek. BNP Paribas Fortis lanceert namelijk de Easy MasterPass-portefeuille. Met die digitale portefeuille zullen consumenten via hun smartphone goederen of diensten kunnen aankopen.

De geheime code die de gegevens moet beveiligen die zijn opgeslagen op uw Easy MasterPass, wordt ingevoerd in uw smartphone. En omdat de elektronische portefeuille in uw mobiel toestel verwerkt is, kunnen de applicaties van handelaars de betaalfunctie gemakkelijk toepassen.

Om die mobiele digitale portefeuille tot stand te brengen, hebben BNP Paribas Fortis en Belgacom de applicatie Sixdots ontwikkeld. ‘Die app is zeer belangrijk voor MasterPass in België. Ze biedt belangrijke voordelen, zowel voor e-commerce als voor m-commerce via aankopen per gsm’, zegt Valéry Halloy, woordvoerder van BNP Paribas Fortis.

Easy MasterPass is gratis beschikbaar wanneer u online of via uw smartphone aankopen doet. Bezit u een smartphone en een krediet- of debetkaart van om het even welke Belgische bank, en hebt u een mobiel data-abonnement bij om het even welke Belgische telecomoperator? Dan kunt u via de applicatie Sixdots online aankopen doen. En u betaalt geen cent meer dan het bedrag dat u aankoopt. ‘Het ecosysteem staat open voor alle commerciële ondernemingen’, zegt Valéry Halloy. ‘Alle Belgische banken en telecomoperatoren worden dan ook uitgenodigd deel uit te maken van de nieuwe betaalstandaard.’

De commerciële lancering is gepland voor het voorjaar van 2014. Op hetzelfde moment dus als de mobiele app Sixdots (www.sixdots.be). Ook Wordline bevestigt die datum. De Europese leider in elektronische betalingen en transacties heeft in oktober trouwens zelf een partnership gesloten met MasterCard. ‘Worldline Benelux is van plan MasterPass op zijn platformen te implementeren vanaf april 2014’, meldt woordvoerder Bram Boriau.

Sixdots zal geleidelijk met andere troeven uitpakken. Zo zullen consumenten hun smartphone niet alleen kunnen gebruiken om goederen en diensten aan te kopen, maar ook om coupons in te ruilen of hun klantenkaarten te gebruiken.

MasterPass werd aanvankelijk ingevoerd voor de e-commercesector, maar in een tweede fase zullen consumenten ook in handelszaken kunnen betalen met hun smartphone. ‘Bovendien moedigt het systeem betalingen met behulp van nieuwe technologieën aan, zoals via NFC- of QR-codes’, staat te lezen in het persbericht van MasterCard.

Gunter Uytterhoeven, directeur Marketing Retail & Private Banking Belgium bij BNP Paribas Fortis, gelooft echter niet dat er voor NFC in België een grote toekomst is weggelegd. Al jarenlang wordt verkondigd dat contactloos betalen, via een NFC-chip in smartphones of betaalkaarten, de toekomst is. Maar tegenwoordig betalen steeds meer mensen via apps… en dus via het internet. Daarom ook heeft Apple de iPhone nooit uitgerust met een NFC-chip.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud