Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Een verzekering voor je huisdier

Een huisdier kan zijn baasje flink op kosten jagen. Toch hoef je niet voor alle uitgaven in je portemonnee te tasten. Je kan je voor de gezondheidszorg van je dier ook laten verzekeren.
Een hondenleven
kost 10.000 euro
Lees meer

(netto) - Volgens de meest recente cijfers van onderzoeksbureau GFK loopt er bij drie op de vijf Belgische gezinnen een huisdier rond. Zo'n trouwe kompaan kan echter ook flink wat kosten veroorzaken. Alleen aan de voeding voor een hond of kat geeft een Belgisch baasje jaarlijks gemiddeld 200 tot 250 euro uit. De uitgaven lopen verder op wanneer je huisdier een dagje ouder wordt of plots zwaar ziekvalt.

Advertentie

Dierenarts wordt beter, maar duurder

De gezondheidszorg voor dieren is de laatste jaren sterk geëvolueerd. "Op 15 jaar is het aantal kwaaltjes dat een dierenarts kan behandelen verdrievoudigd: tegenwoordig zijn dure ingrepen zoals röntgenopnames of scans bijna dagelijkse kost geworden, zonder dat echter de prijs gedaald is," legt Eric Prigent uit. Prigent is specialist op het vlak van gezondheidsverzekeringen voor honden en katten.

Wanneer een baasje de kosten van zo'n ingrepen niet kan betalen, leidt dat alleen maar tot emotionele drama's, aldus nog Prigent. De situatie zal er door de huidige economische crisis niet beter op worden.

Verzekeringen komen tussen

Sinds vorig jaar is het daarom in ons lang mogelijk een verzekering te onderschrijven die de medische kosten van uw huisdier dekt, het zogenaamde Huisdierenplan. Initiatiefnemers Freija Geurts en Wim Denkens vinden dat huisdieren een integraal deel uitmaken van een gezin. "Dat betekent dus ook dat ze net zoveel recht hebben om verzekerd te zijn dan hun baasjes," zo klinkt het.

De verzekering betaalt (een deel) van je kosten terug wanneer je huisdier naar de dierenarts moet of geopereerd moet worden. De volgende uitgaven zijn gedekt:

  • De erelonen van de dierenarts (met een maximum van 2.500 euro )
  • De kosten van een kennel bij dringende opname (met een maximum van 400 euro)
  • De kosten om via affiches te laten weten dat je huisdier vermist is en een eventuele kleine beloning. (In totaal voor maximum 150 euro)
  • De diefstal en vervanging van je huisdier (maximum 750 euro)
  • Overlijden door ongeval of ziekte (maximum 750 euro).

Hoeveel kost het?

Om je kat te laten verzekeren betaal je een maandelijkse premie van 16,50 euro. Een hond is iets duurder: 19,50 euro. Daarmee koop je wel de volledige dekking. Kies je ervoor om alleen de kosten van de dierenarts te laten terugbetalen dan bedraagt de premie respectievelijk 12,38 euro voor een kat en 14,92 euro voor een hond. Het maximumbedrag bedraagt in dat geval slechts 1.500 euro.

Op die manier betaal je, afhankelijk van de formule en van je huisdier op tien jaar tijd tussen de 1.485 en de 2.340 euro. Een flinke som wanneer blijkt dat je viervoeter zonder één noemenswaardig gezondheidsprobleem door het leven gaat, maar een relatief kleine investering wanneer je toch met een zware ziekte geconfronteerd wordt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.