Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Eenverdienersgezinnen hebben het financieel moeilijk

Met twee uit werken gaan lijkt meer dan ooit noodzakelijk. Dat blijkt uit de Vlaamse gezinsenquête.
De gezinsenquete werd uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V). ©BELGA

Het klassieke kostwinnersgezin - waarbij iemand gaat werken en iemand thuisblijft - staat financieel onder druk. Bijna een op de drie van die gezinnen kan geen onverwachte uitgave van 1.000 euro aan of kan niet met vakantie gaan. Bij tweeverdieners gaat het om 12,1 procent in het eerste geval en 9,8 procent in het tweede.

Ook het betalen van facturen is problematischer in het kostwinnersgezin. Bij tweeverdieners is dat maar voor 4,7 procent een probleem, terwijl dat bij eenverdieners oploopt tot 15,7 procent. 

Uit de bevraging bij 2.683 gezinnen met kinderen in Vlaanderen en (Nederlandstalig) Brussel in 2016 - in opdracht van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) - blijkt dat een gezin op de tien (10,8 procent) zegt moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen met het gezinsinkomen. Bij tweeverdieners is dat slechts 3,6 procent. Bij koppels met slechts één inkomen loopt dat op tot 18,4 procent. 

Laagopgeleiden

Niet alleen eenverdienergezinnen hebben het moeilijk. De gezinsenquête bevestigt de financieel kwetsbare positie van gezinnen met een herkomst buiten de Europese Unie, laagopgeleiden, gezinnen waar geen van beide partners werkt of alleenstaande ouders.

Zo zegt bijna een op de vier (23,4 procent) van de gezinnen met een herkomst buiten de Europese Unie moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen. Bij gezinnen zonder inkomen uit arbeid is dat meer dan vier op de tien. Van de alleenstaande ouders in Vlaanderen en Brussel zegt 26,7 procent moeilijk tot zeer moeilijk de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Idem voor op reis gaan of onverwachte uitgaven doen: amper de helft (49,1 procent) van de alleenstaande ouders kan het zich veroorloven jaarlijks op vakantie te gaan. De helft (49,8 procent) van de gezinnen met een herkomst van buiten de EU kan onverwachte kosten van 1.000 euro niet betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud