Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Elektronisch bankieren veel goedkoper dan met papier

Wie elektronisch bankiert, betaalt minder voor een zichtrekening dan wie vasthoudt aan de traditionele manier van bankieren. Dat blijkt uit een studie van de Federale Overheidsdienst Economie op vraag van de minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).
©Photo News

De FOD Economie heeft de prijzen voor zichtrekeningen van 7 banken onderzocht. Wat blijkt? De kostprijs voor een zichtrekening nam tussen 2011 en 2015 met 5,5 procent toe, terwijl de index van de consumptieprijzen in diezelfde periode met 4,3 procent steeg.

Het is te kort door de bocht hieruit te concluderen dat de kostprijs voor een zichtrekening meer is gestegen dan de algemene levensduurte. Alles hangt immers af van het profiel van de bankklant. De prijsstijging van 5,5 procent geldt alleen voor klanten die hun betaalgedrag niet hebben aangepast en niet zijn overgeschakeld op het elektronisch bankieren.

Wie dat wel deed en dus minder naar het loket gaat om daar geld af te halen en ook minder papieren overschrijvingen doet, betaalt gemiddeld 4,6 procent minder voor zijn zichtrekening dan in 2011, namelijk 27,23 euro in plaats van 28,54 euro.

Meer nog, wie alleen elektronische bankiert en helemaal geen geldafhalingen doet aan het loket en geen papieren overschrijvingen uitvoert, betaalt dit jaar een derde minder voor een zichtrekening dan bankklanten die traditioneel bankieren.

©MEDIAFIN

‘Een elektronisch profiel betaalt gemiddeld 19,62 euro voor een zichtrekening in plaats van 29,86 euro voor een traditionele klant. Toch een frappant prijsverschil’, vindt Peter Van Herreweghe, onderzoeker bij de FOD Economie. Traditionele klanten zijn consumenten zonder internetabonnement, die per jaar nog zes papieren overschrijvingen doen en drie keer geld afhalen aan het loket. Zij doen uiteraard ook andere transacties zoals doorlopende opdrachten, betalingen met een debetkaart enzovoort, maar die hebben geen invloed op de kostprijs omdat ze in de prijs voor een zichtrekening zijn begrepen.

Het goede nieuws is dat Jan Modaal zijn betaalgedrag heeft aangepast en dus kan genieten van die prijsdaling, zo blijkt ook uit statistieken van de Europese Centrale Bank en de overkoepelende federatie van de Belgische financiële sector, Febelfin. Al blijven bijna 3 op de 10 Belgen op een traditionele manier bankieren. Het betreft klanten die men volgens de vicepremier ‘niet uit het oog mag verliezen’.

Bij die evoluties hoort nog een belangrijke kanttekening: ook dit jaar blijft een zichtrekening het duurst voor klanten die ook beschikken over een kredietkaart zoals Visa of Mastercard. Zij betalen gemiddeld 37,10 euro, bijna het dubbele van wie elektronische bankiert, maar niet over een kredietkaart beschikt.

Volgens Kris Peeters is het voor de banken vooral zaak om de klanten transparant en toegankelijk te informeren en hen te begeleiden naar wat in hun voordeel is. ‘Als de klant zijn voordeel niet spontaan opmerkt, moeten de banken hem daar toch op wijzen.’ Globaal vindt Peeters de overstap naar het elektronisch bankieren een goede zaak ‘omdat dit de e-commerce faciliteert, wat gunstig is voor de economie en de werkgelegenheid.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud