Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Elke sector zijn eigen btw-tarief

De horeca, fietsenmakers, de elektriciteitssector, de bouw, de farma, de frisdrankensector en de krantenuitgevers. Allemaal genieten ze lagere btw-tarieven, de een al met een betere reden dan de ander.
De btw op frisdranken werd enkele jaren geleden verlaagd naar 6 procent, terwijl het verbruik ervan omwille van gezondheidsredenen eigenlijk ontmoedigd zou moeten worden. ©Sofie Van Hoof

De denktank OESO, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie: allemaal hielden ze al een pleidooi voor de vereenvoudiging van onze btw-tarieven. Geen enkel land heeft zoveel uitzonderingen in de btw. Er bestaat een nultarief, 6 procent, 12 procent en het standaardtarief van 21 procent. De Europese Commissie berekende dat de afschaffing van alle verlaagde tarieven zo’n 9 miljard euro zou kunnen opbrengen.

Dat ligt politiek echter moeilijk. De btw voor een bepaalde sector of product verlagen is makkelijk. Maar die beslissing terugdraaien is een ander paar mouwen. Want achter elk tarief zit een sector en een belangengroep. Op het eerste gezicht is het bijvoorbeeld niet te begrijpen waarom frisdranken een btw-tarief van 6 procent genieten. Het verbruik ervan zou om gezondheidsredenen ontmoedigd moeten worden. Maar de btw op frisdranken werd enkele jaren geleden verlaagd om de verkoop te stimuleren, omdat de toenmalige regering vaststelde dat er meer van in het buitenland aangekocht werd.

Vaak worden tarieven verlaagd om een bepaalde sector tegemoet te komen. Dat was het geval na de financiële crisis, toen de bouwsector tijdelijk een verlaagd tarief van 6 procent verkreeg. Zo geniet de sector van kranten en weekbladen een nultarief. En dat tot frustratie van sommige onlinemedia, die wel 21 procent betalen. En zo verkreeg de horeca een btw-verlaging van 21 naar 12 procent als compensatie voor de invoering van de witte kassa. Die horecaverlaging is er al enkele jaren, de witte kassa nog steeds niet.

Vaak is een btw-verlaging het resultaat van een koehandel op een nachtelijk begrotingsconclaaf.

Vaak wordt tot zo’n verlaging beslist als resultaat van een koehandel op een nachtelijk begrotingsconclaaf, omdat één partij erop aandringt. Dat was het geval voor de verlaging van de btw op elektriciteit die de regering-Di Rupo op aandringen van de sp.a invoerde. CD&V verzette zich ertegen, maar moest het voorstel uiteindelijk slikken. Die btw-verlaging kost 550 miljoen euro aan btw-inkomsten per jaar. Europa merkte eerder al op dat zo’n verlaging voor energie aanzet tot meer verbruik. Hetzelfde geldt voor de lagere tarieven voor vervuilende producten zoals steenkool.

Er valt wel iets te zeggen voor het verlaagde tarief bij sommige producten. Dat basisvoeding zoals melk, eieren, water, groenten en fruit onderworpen zijn aan een lager tarief, lijkt logisch. Maar, merkt de Commissie op: in andere landen geldt een verlaagd tarief van 10 tot 12 procent, terwijl dat bij ons 6 procent is.

Morrelen aan de btw-tarieven ligt dus moeilijk. De regering-Michel deed al een schuchtere poging. Ze besliste dat voortaan btw moet worden betaald voor plastische chirurgie en voor internethandel. Maar verder kwam ze voorlopig niet. Als ze een grote taxshift voor ogen heeft, zullen evenwel heilige huisjes moeten sneuvelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud