Netto Het antwoord op al uw geldvragen

En de winnaar van de wereldbeker is…

Niet alleen bookmakers doen een gok naar de toekomstige winnaar van de wereldbeker voetbal. Ook grote banken, zoals UBS en Goldman Sachs, doen daar gretig aan mee. Wie zal uiteindelijk de beker mee naar huis mogen nemen: Brazilië, Spanje, Engeland of Duitsland?

(netto/l’expansion) – Als de economen het bij het rechte eind hebben, zal het WK voetbal 2010 gewonnen worden door Brazilië, Duitsland, Spanje of Italië. Maar volgens JP Morgan Chase zal Engeland Spanje verslaan met de strafschoppen. De Amerikaanse bank baseert zich voor die voorspelling op de kwantitatieve analysemethode ‘quants’. Die methode is gebaseerd op de financiële wiskunde en maakt het mogelijk om de waarde van financiële aandelen en hun afgeleiden te voorspellen.

"Wij willen een mathematisch model uitwerken gebaseerd op de modellen die in de Quants-gemeenschap worden gebruikt om aandelen te selecteren. Dat model passen we dan toe op de WK-tabellen", staat te lezen in een persbericht van de bank. Ze geeft wel toe dat die voorspellingen met een korreltje zout genomen moeten worden. "Het is een interessante oefening en een ideale gelegenheid om bepaalde kwantitatieve methodes in een meer ontspannen sfeer voor te stellen." Kleine kanttekening: dat befaamde wiskundige model bleek niet in staat om de subprimecrisis in 2008 te voorspellen.

In 2006 deed UBS de juiste voorspelling

Maar UBS had het in 2006 wel bij het rechte eind. "Onze favoriet Italië, dat door de experts als een outsider werd beschouwd, is erin geslaagd om voor de vierde keer de titel te winnen", meldt de speciale Wereldbekergids van de bank. "Ons model maakte bovendien een juiste voorspelling van 50 procent van de halvefinalisten, 75 procent van de kwartfinalisten en 81 procent van de 16 ploegen die door de eerste ronde geraakten."  

De bank berekent de winstkansen op basis van 3 factoren: de voorbije prestaties, het statuut van gastland (een derde van de wereldbekers die tot nu werden georganiseerd, werden gewonnen door het organiserende land) en een objectieve indicator van de sterkte van elke ploeg 3 maanden voor de start van de competitie.

Grote favoriet: Brazilië

Dit jaar heeft het UBS-model Brazilië als grote overwinnaar aangeduid. Ook volgens de kansberekeningen van de experts van Goldman Sachs is Brazilië de grote favoriet. "Wij hebben de officiële klassementen van de FIFA naast de pronostieken van verschillende bookmakers gelegd. Op basis daarvan hebben wij een kansmodel uitgewerkt dat ook rekening houdt met de moeilijkheidsgraad van het programma dat de teams in deze wereldbeker moeten doorlopen",  staat in het speciale dossier over de wereldbeker.   

Maar de experts van UBS benadrukken dat het voorspellen van voetbaluitslagen veeleer een kunst is dan een exacte wetenschap. "Wiskundige modellen zijn niet altijd voor 100 procent betrouwbaar. De juistheid van de voorspellingen hangt in grote mate af van de factor geluk. En dat vergeten we wel eens. We willen onze lezers er dan ook voor waarschuwen dat ze zulke voorspellingen moeten relativeren. Ten slotte is voetbal maar een spel. In de meeste landen dan toch."

Pronostieken over de potentiële winnaars:

Hoewel de wiskundige modellen van JP Morgan Chase ervan uitgaan dat Engeland zal winnen, heeft de bank ook een favorietenlijstje neergelegd gebaseerd op de effectieve prestaties van de teams. Op de eerste plaats daarvan staat Brazilië, gevolgd door Spanje en dan pas Engeland.

Die 3 landen hebben 52,5 procent kans om de wereldbeker te winnen.

Zij worden gevolgd door Nederland, Argentinië, Slovenië, Frankrijk en tot slot Italië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud