Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Energieleveranciers moeten zelf laagste tarief aanbieden

Alle energieleveranciers moeten hun klanten voortaan één keer per jaar op eigen initiatief de goedkoopste tariefformule voorstellen, rekening houdend met het specifieke verbruik van elke consument.
Advertentie

Een en ander is het gevolg van het nieuwe akkoord ‘De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt’ dat minister voor Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a), staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) en de energieleveranciers hebben ondertekend.

De onderhandelingen sleepten maanden aan, maar het gaat wel om een vrijwillig akkoord met de sector. ‘Hiermee wordt een nieuwe stap gezet naar een betere bescherming van de consument op de energiemarkt', aldus minister Johan Vande Lanotte. 'Het zorgt er ook voor dat de marktwerking niet stilvalt.'

We nemen maatregelen die vijf jaar geleden ondenkbaar waren
Johan Vande Lanotte,
Minister van Consumentenbescherming

Het nieuwe akkoord bouwt verder op een akkoord uit 2004, het zogenaamde Freya-akkoord, dat door de vele evoluties op de energiemarkt aan herziening toe was. Het bevat een aantal gedragsregels ten aanzien van consumenten die de leveranciers van gas en elektriciteit willen naleven.

De ministers gaan met het akkoord een stap verder dan de bestaande wettelijke bescherming. 'Met dit vrijwillig akkoord hebben we maatregelen op het vlak van consumentenrechten getroffen die vijf jaar geleden ondenkbaar waren', benadrukt Vande Lanotte.

De opvallendste afspraak is dat energieleveranciers zelf aan elke klant de voordeligste tariefformule moeten melden. Daar komen nog een vijftal regels bij die het klanten makkelijker moeten maken om van leverancier te switchen. 

 

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud