Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Euro leverde Belg 1.345 euro op

De invoering van de euro op 1 januari 1999 heeft België al 14 miljard euro aan rentebesparingen opgeleverd gedurende de afgelopen tien jaar. Per inwoner komt dat neer op een winst van 1.345 euro, berekenden economen van ING België.
Advertentie
54.257 frank is de winst die elke Belg opstreek.

(netto) - Het wel en wee van de euro staat vaak ter discussie. De meeste argumenten vallen onder te brengen in het kamp "Het leven is veel duurder geworden" of "Europa is beter gewapend tegen de globalisering". De ING-studie is koren op de molen van de laatste stelling. "De inflatie nam af en convergeerde, al hebben veel burgers de indruk dat het nieuwe prijsreferentiekader de inflatie verhoogd heeft", schrijven de ING-economen. "Op internationaal vlak is de euro een ernstige rivaal aan het worden voor de dollar. Er zijn in de wereld al meer euro’s dan dollars in omloop. In internationale transacties weegt de euro zwaarder dan de som van de nationale munten van weleer."

Europa zonder euro?

Dat er ooit landen uit de euro zouden stappen, is in theorie mogelijk. "Dat zou zo’n financiële chaos meebrengen, dat de lidstaten daar wel voor zullen terugschrikken. Bovendien is de herinnering aan de nationale munt zo aan het vervagen, dat een uitstap uit de muntunie minder en minder een punt van overweging wordt", aldus ING.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud