netto

Extra onderhoudskosten voor ex-partners in wet vastgelegd

©ANP XTRA

De ‘buitengewone kosten’ die ex-partners voor hun kinderen maken, worden voortaan in een wet opgesomd. De lijst kan helpen discussies te vermijden.

Ex-partners leven vaak op gespannen voet als ze het oneens zijn over de verdeling van de kosten voor hun gemeenschappelijke kinderen.

Volgens Het Laatste Nieuws wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de discussies inperken met een duidelijke opsomming van de kosten die boven op de alimentatie komen. Denk aan uitgaven voor een bril, een bezoek aan de tandarts, rijlessen of een kot.

Beide ouders zullen de zaken op de lijst moeten betalen en dat volgens de verdeelsleutel die in het scheidingsvonnis staat. De ex-partners mogen elkaar wel niet voor voldongen feiten stellen. Als van overmacht geen sprake is, moet de ex-partner tijdig op de hoogte worden gebracht.

Als de ouders het niet eens raken over de te maken kosten, kunnen ze een bemiddelaar inschakelen. In het slechtste geval stappen ze naar de rechtbank.

Het wetsontwerp van Geens is al door de ministerraad goedgekeurd. De tekst gaat vandaag ter goedkeuring naar de Kamercommissie Justitie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect