Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Extra snelheidscontroles tijdens smogalarm

De politie organiseert extra snelheidscontroles om de snelheidsbeperkingen door het smogalarm te handhaven. Waar wordt er geflitst? En aan welke boete kan u zich verwachten bij overdreven snelheid?
©BELGA

Sinds donderdagochtend 6 uur is het smogalarm van kracht. Op een aantal snel- en ringwegen in Vlaanderen en Wallonië geldt daardoor een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur.

De bestuurders moeten hun snelheid aanpassen van zodra verkeersborden met de boodschap "90 km/u SMOG" dat aangeven. Op welke snelwegen in Vlaanderen de snelheidsbeperking geldt, wordt nagegaan op de website www.verkeerscentrum.be.

Ook in het Waalse gewest wordt de snelheid op bepaalde delen van de snelwegen tot 90 kilometer per uur beperkt. In de Brusselse binnenstad zal er donderdag en vrijdag een snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur gelden op de plaatsen waar normaal 70 per uur mag gereden worden. Er zullen in het hoofdstedelijk gewest ook extra snelheidscontroles plaatsvinden. Het smogalarm geldt normaal gezien tot en met vrijdag.

Een overzicht van de aangekondigde politiecontroles vindt u op de website van de federale politie.

Hieronder alvast enkele controles die Touring Mobilis er heeft uitgelicht:

Bron : Touring Mobilis

Ook op de Facebookpagina ‘Politiecontrole?’ waarschuwen automobilisten voor politiecontroles:  ‘W-VL Knokke-Heist flitser in de Heistlaan ter hoogte van de Speelman’ (11u50), ‘vl br audi op de brug over E40 in bertem richting bertem, controle op?’ (11u49), ‘Flits op de Aldenbiesensingel (Ring van Bilzen) richting autostrade, de bekende Peugeot 307 break XIC-‘ (11u20).

Welke boete krijgt u voor overdreven snelheid?

De meeste automobilisten weten ongeveer wat de boetes voor te snel rijden bedragen. Maar boven een bepaalde grens krijgt u niet alleen een boete, maar riskeert u ook een rijverbod. In sommige gevallen worden snelheidsovertreders zelfs gedagvaard voor de politierechtbank (zie tabellen hieronder).

Snelheidsovertredingen binnen bebouwde kom, schoolomgevingen, zone 30, woonerven en erven

Bron: www.infraction.be

Volgens Bruno Gysels, advocaat aan de balie van Brussel gespecialiseerd in verkeersrecht, kunnen snelheidsovertredingen van meer dan 20 km/u maar maximaal 30 km/u worden bestraft met een facultatief rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. Vanaf meer dan 30 km/u te snel geldt een verplicht rijverbod van eveneens 8 dagen tot 5 jaar. "De rechter kan echter weigeren om een rijverbod uit te spreken op voorwaarde dat hij zijn beslissing uitdrukkelijk motiveert", zegt de expert.

Snelheidsovertredingen op andere wegen

Bron: www.infraction.be

Alternatief voor boete?

Afhankelijk van de ernst van de snelheidsovertreding kan een alternatief voor de onmiddellijke inning worden voorgesteld. Sommige politiezones van de arrondissementen Nijvel, Luik, Dinant, Aarlen, Neufchâteau, Marche en Hoei bieden snelheidsovertreders de mogelijkheid om bij de vzw '10 de conduite' een 4 uur durende bewustmakingscursus over verkeersveiligheid te volgen.

De opleiding is niet gratis (89 of 109 euro afhankelijk van de snelheidsovertreding) en u kunt ze slechts één keer volgen. De opleiding vindt plaats in Louvain-la-Neuve, maar elke woensdag wordt wel een sessie voor Nederlandstaligen voorzien. (inschrijvingsformulier).

Maar u hoeft niet te wachten tot die mogelijkheid u wordt aangeboden. "Neem zeker contact op met de politiezone die u geflitst heeft of met het Politieparket van uw arrondissement en vraag of u van dat alternatief gebruik mag maken", zegt de vzw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud