Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Factuur in technisch en beroepssecundair boven 700 euro

De gemiddelde schoolfactuur in het secundair onderwijs in Vlaanderen bedraagt 534 euro. In het technisch en beroepsonderwijs kan die boven 700 euro uitkomen.
Advertentie
Vooral in technisch en beroepsonderwijs kan de factuur voor de ouders behoorlijk oplopen. ©anp

Dat blijkt uit een bevraging die de sp.a heeft uitgevoerd bij bijna 1.200 ouders van schoolgaande kinderen.

Terwijl de factuur in het algemeen secundair onderwijs (aso) beperkt blijft tot gemiddeld 470 euro, gaat het in het technisch en beroepsonderwijs (tso en bso) om respectievelijk 701 euro en 732 euro. In het bso zijn facturen van 1.500 euro of meer geen uitzondering.

Vlaams Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen zwengelde maandag het debat over de uitbreiding van de maximumfactuur in het secundair onderwijs opnieuw aan. Ook de sp.a pleit al langer voor zo'n maximumfactuur in het secundair. In het lager onderwijs bestaat al langer een maximumfactuur van 85 euro.

'Jongeren uitsluiten'

Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (sp.a) maakt zich zorgen om de oplopende kosten. 'Schoolkosten mogen eigenlijk nooit de studiekeuze van een jongere bepalen. Maar met schoolfacturen van 1.500 of 2.000 euro dreigen bepaalde leerlingen uitgesloten te worden. Dat is onaanvaardbaar.'

De sp.a pleit daarom voor de invoering van een maximumfactuur. Concrete bedragen noemt de partij niet, maar in principe kan volgens Gennez snel gestart worden met een uniform plafond in de eerste graad van het secundair. Daarna zou er een maximumfactuur kunnen komen in de tweede en de derde graad, afhankelijk van de opleiding.

Scholen zouden bepaald materiaal volgens de sp.a gratis ter beschikking moeten stellen, bijvoorbeeld hand- en werkboeken, rekenmateriaal en tekengerei. De kostprijs voor die materialen loopt volgens de sp.a in het secundair op tot 332 euro gemiddeld (tegenover gemiddeld 96 euro in het lager onderwijs). Daartoe zouden de werkingsmiddelen voor de scholen dan opgetrokken worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud