Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Financiële tips voor vrouwen

Een eigen inkomen hebben en geen financiële of materiële hulp moeten vragen aan anderen is voor zo goed als alle vrouwen erg belangrijk. Netto geeft op deze internationale vrouwendag enkele tips...
Advertentie

(netto) – Op 8 maart vieren we de 33de Internationale Vrouwendag, de actiedag van de vrouwenbeweging. Het moment bij uitstek om de leefwereld van vrouwen en hun houding tegenover geld in kaart te brengen. Op vraag van de Koning Boudewijnstichting en Comeva, een luisterplatform en spreekbuis voor vrouwen, werd onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de vrouw. De resultaten zijn alarmerend: in België heeft iets meer dan 1 op de 5 vrouwen (22%) het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.

De oorzaken zijn divers

De precaire financiële toestand waarin heel wat vrouwen zich bevinden, kent vele oorzaken: de te hoge levensduurte, een te laag inkomen (minder dan 1.000 euro per maand), veel tegenslagen en geen of te weinig alimentatie van de ex-partner. Vrouwen die in armoede leven, zijn vaak single, gescheiden of weduwe. Zij staan er meestal alleen voor, in de opvoeding van hun kinderen.

Sommigen zijn lager opgeleid en werkloos. Maar hoewel werk en een diploma de kans op financiële problemen verkleinen, bieden ze zeker geen garantie om ervan gespaard te blijven. Liefst 38 procent van de vrouwen die met moeite rondkomen met hun inkomen, is hoger opgeleid en 30 procent werkt voltijds.

Financiële afhankelijkheid

Hoe hard lijdt
uw vermogen
onder uw scheiding?

Lees meer

Bovendien zegt 40 procent van de vrouwen financieel wel rond te komen, maar zich geen extra’s te kunnen veroorloven. Een op de twee vrouwen is financieel afhankelijk van haar man. Voor 11 procent is het verdict nog zwaarder: zij zeggen alleen maar bij hun partner te blijven omdat ze het financieel niet alleen aankunnen. Tot slot is een eigen inkomen hebben en geen financiële of materiële hulp moeten vragen aan anderen voor bijna alle vrouwen erg belangrijk.

Enkele tips

Vier op de tien vrouwen vragen financieel advies aan vrienden, familie of financiële specialisten. Netto zet voor u enkele tips op een rijtje om aan die vrouwelijke behoefte te voldoen.

  • Verdient u te weinig? Mannen verdienen gemiddeld ongeveer 24 procent meer dan vrouwen. De redenen daarvoor zijn zeer divers, maar een ervan vereist bijzondere aandacht. Vrouwen kunnen minder goed onderhandelen over loonsvoorwaarden dan hun mannelijke collega’s. Wij geven u alvast 4 tips om uw onderhandelingstechnieken bij te schaven.

  • Hebt u gewoon erg veel tegenslag gehad? Het leven heeft soms onaangename verrassingen voor ons in petto: een ongeval, een gasontploffing, storm, aardbevingen, overstromingen. Maar soms liggen ook uw kinderen, uw dieren of uzelf aan de basis van een ongeval. Als u dan niet goed verzekerd bent, riskeert u levenslang te moeten opdraaien voor de medische kosten van de eventuele gewonden. Neem daarom uw voorzorgen en sluit op zijn minst een brandverzekering, een familiale verzekering en indien mogelijk ook een hospitalisatieverzekering af. En let er vooral op dat u goed verzekerd bent.

  • Betaalt uw ex-man de alimentatie niet? Neem dan contact op met de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) die door de FOD Financiën werd opgericht. Die dienst helpt mensen die geen of onvoldoende onderhoudsgeld van hun ex-partner krijgen.

  • Bent u financieel afhankelijk van uw partner? Een echtscheiding of een overlijden, het kan iedereen overkomen. Het komt er dus op aan de nodige voorzorgen te nemen. Netto heeft een volledig dossier over ‘relaties en geld’. U vindt daarin financiële tips in verband met het huwelijk, samenwonen, erfenissen, gemeenschappelijke en individuele rekeningen, enzovoort.

  • Hebt u al aan uw pensioen gedacht? Ongeveer 47 procent van de vrouwen spaart niet voor haar pensioen. Dat is niet verstandig, zeker niet als u alleen zou komen te staan bij pensionering. Wacht dus niet tot u 50 jaar bent om een aanvullend pensioen af te sluiten! Hoe vroeger u begint te sparen voor uw oude dag, hoe meer kapitaal u zal ontvangen bij uw pensioen. Dat is logisch, houd dus bij het uitstippelen van uw strategie in de eerste plaats rekening met uw leeftijd. Wilt u meer weten? Klik dan hier. Er bestaan heel wat verschillende formules om uw wettelijk pensioen aan te vullen. Maar welke formule is de meest interessante? Klik hier.

Verdient u te weinig? Mannen verdienen gemiddeld ongeveer 24 procent meer dan vrouwen. De redenen daarvoor zijn zeer divers, maar een ervan vereist bijzondere aandacht. Vrouwen kunnen minder goed onderhandelen over loonsvoorwaarden dan hun mannelijke collega’s. Wij geven u alvast 4 tips om uw onderhandelingstechnieken bij te schaven.

Hebt u gewoon erg veel tegenslag gehad? Het leven heeft soms onaangename verrassingen voor ons in petto: een ongeval, een gasontploffing, storm, aardbevingen, overstromingen. Maar soms liggen ook uw kinderen, uw dieren of uzelf aan de basis van een ongeval. Als u dan niet goed verzekerd bent, riskeert u levenslang te moeten opdraaien voor de medische kosten van de eventuele gewonden. Neem daarom uw voorzorgen en sluit op zijn minst een brandverzekering, een familiale verzekering en indien mogelijk ook een hospitalisatieverzekering af. En let er vooral op dat u goed verzekerd bent.

Betaalt uw ex-man de alimentatie niet? Neem dan contact op met de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) die door de FOD Financiën werd opgericht. Die dienst helpt mensen die geen of onvoldoende onderhoudsgeld van hun ex-partner krijgen.

Bent u financieel afhankelijk van uw partner? Een echtscheiding of een overlijden, het kan iedereen overkomen. Het komt er dus op aan de nodige voorzorgen te nemen. Netto heeft een volledig dossier over ‘relaties en geld’. U vindt daarin financiële tips in verband met het huwelijk, samenwonen, erfenissen, gemeenschappelijke en individuele rekeningen, enzovoort.

Hebt u al aan uw pensioen gedacht? Ongeveer 47 procent van de vrouwen spaart niet voor haar pensioen. Dat is niet verstandig, zeker niet als u alleen zou komen te staan bij pensionering. Wacht dus niet tot u 50 jaar bent om een aanvullend pensioen af te sluiten! Hoe vroeger u begint te sparen voor uw oude dag, hoe meer kapitaal u zal ontvangen bij uw pensioen. Dat is logisch, houd dus bij het uitstippelen van uw strategie in de eerste plaats rekening met uw leeftijd. Wilt u meer weten? Klik dan hier. Er bestaan heel wat verschillende formules om uw wettelijk pensioen aan te vullen. Maar welke formule is de meest interessante? Klik hier.

Welk geldtype bent u? Doe de test!

Hoe gaat u om met geld? Bent u van het ambitieuze type of is geld voor u een noodzakelijk kwaad? Verkiest u veiligheid voor alles of zoekt u steevast naar het beste rendement? Bent u een noeste spaarster of moet het geld voor u vooral rollen?
Kortom: welk type vrouw bent u als het op centen aankomt? Doe de profieltest van Netto en ontdek het in 2 minuten!
Wilt u nog meer tips? Lees dan ons dossier ‘Vrouwen & Geld’.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud