Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Fraude internetbankieren daalt in laatste kwartaal

De fraude met internetbankieren is in 2013 fors gestegen tegenover een jaar eerder, maar in het laatste kwartaal van vorig jaar was er een opvallende daling. Dat leren cijfers van bankenfederatie Febelfin.
Advertentie
©istock

Het was vorig jaar al gebleken op grond van de cijfers over de eerste negen maanden: fraude met online bankieren nam in 2013 een hoge vlucht.

Dat geldt ook voor de jaarcijfers: over heel 2013 waren er 1.772 fraudegevallen of een groei van ongeveer 70 procent op jaarbasis. Daarbij werd in totaal 5,17 miljoen euro buitgemaakt. In 2012 ging het respectievelijk om 1.003 gevallen en bijna 3 miljoen euro.

Maar in het laatste kwartaal was er een opvallende daling, tot 305 gevallen en 0,63 miljoen euro. Ter vergelijking: het gemiddelde over de eerste drie kwartalen bedraagt 489 dossiers en 1,5 miljoen euro.

Febelfin ziet een mogelijke verklaring voor de daling in de effecten van de campagne 'Deel nooit bancaire codes'. 'Febelfin kan deze daling tijdens het laatste kwartaal alleen maar toejuichen en zal zijn maatschappelijke strijd tegen fraude blijven verderzetten samen met zijn leden.' Febelfin wil er ook op wijzen dat internetbankieren 'een veilige manier is en blijft om snel en gemakkelijk te bankieren'.

In 2012 hebben de Belgische consumenten zich meer dan 434 miljoen keer aangemeld via hun e-bankingsysteem. In vergelijking daarmee blijft het aantal fraudegevallen relatief beperkt. 'We spreken van ongeveer 1 fraudegeval op elke 250.000 aangemelde gebruikers', aldus Febelfin.

Bijna alle fraudegevallen zijn toe te schrijven aan phishing, een techniek waarbij fraudeurs contact opnemen met hun potentiële slachtoffer en diens persoonlijke gegevens en bancaire codes trachten te bemachtigen. Deze vorm van fraude kan gemakkelijk voorkomen worden door nooit bancaire codes door te geven, noch via e-mail, noch via telefoon.  

5 manieren om bankfraude via internet te vermijden

In 2013 stelde Febelin, de overkoepelende organisatie voor de Belgische financiële sector, 1.772 gevallen van bankfraude vast. Nochtans is het simpel om niet in de val te lopen. Tips en uitleg.


   

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud