Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Frauduleuze website viseert belastingbetaler

De fiscus waarschuwt voor een frauduleuze mail waarin belastingbetalers wordt gevraagd naar de gegevens van hun kredietkaart.
phishing ©shutterstock

Tal van mensen kregen de voorbije dagen een valse mail in hun mailbox met als afzender Fiscus@administration.be. Het lijkt een officiële mail van de fiscus waarin de belastingplichtige leest dat hij recht heeft op een belastingteruggave, maar het is pure oplichting.

Hoeveel mensen die mail al ontvangen hebben en hoeveel slachtoffers die e-mail al gemaakt heeft, is niet duidelijk. 'De mails circuleren sinds maandagmiddag. Het is nog te vroeg om het aantal slachtoffers te bepalen. Maar ze zijn er. Een dame liet me al weten dat ze haar kredietkaart heeft laten blokkeren omdat ze de frauduleuze mail jammer genoeg heeft beantwoord', zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. 'We schatten dat er toch 2 tot 6 procent van de mensen die zo'n mail ontvangen, die ook effectief beantwoorden', zegt Olivier Bogaert van de Federal Crime Unit van de federale politie.

Wie de mail ontvangt en doorklikt, komt op een nagemaakt webformulier met het officiële logo van de Federale Overheidsdienst Financiën. De surfer moet dan zijn kredietkaartnummer, de vervaldatum en de verificatiecode doorgeven. Argwanende surfers die de moeite nemen om naar de 'homepage' te surfen, belanden uiteindelijk toch op de officiële webstek van de federale overheidsdienst. Dat moet surfers het gevoel geven dat de mail betrouwbaar is.

Let op voor 'phishing'!

‘Wij vragen de mensen om zeker niet in te gaan op zulke e-mails. Fraude via internet gebeurt heel vaak en de mensen mogen er zeker niet lichtzinnig mee omspringen’, zegt Francis Adyns. Het voorval is een vorm van ‘phishing’, waarbij criminelen hengelen naar gevoelige informatie (zoals kredietkaartgegevens) door surfers naar valse websites te lokken. De surfer denkt daardoor dat hij bijvoorbeeld antwoordt op een mail van zijn bank of informatie doorgeeft via de website van een officiële instantie of een vertrouwd bedrijf, maar in werkelijkheid overhandigt hij zijn gegevens rechtstreeks aan internetcriminelen.

Nooit via mail

‘We vragen nooit informatie via e-mail’, waarschuwt Adyns. De fiscus beschikt sowieso over het rekeningnummer van belastingplichtigen die dat invullen op hun belastingaangifte.

Er is alvast gevraagd aan de Computer Crime Unit van de federale politie of het mogelijk is het mailverkeer te stoppen en de frauduleuze webpagina te blokkeren. De mensen die hun gegevens toch hebben doorgegeven, kunnen een klacht neerleggen bij de politie. Vorig jaar ontving de FOD Economie 302 klachten van surfers over phishing. 'Dat is een sterke stijging tegenover het jaar ervoor', zegt woordvoerster Chantal De Pauw.

'Probleem met uw bankkaart'

Het is amper een week geleden dat consumentenorganisatie Test-Aankoop aan de alarmbel trok om te waarschuwen voor de populaire phishingstrategie. 'Het scenario gaat steeds als volgt: u krijgt een mail die u meldt dat uw bankkaart werd geblokkeerd, dat er een probleem is of dat er een poging tot fraude werd gepleegd met uw kredietkaart. Besteed er in elk geval geen aandacht aan: dergelijke berichten zijn volkomen vals', waarschuwt Test-Aankoop.

Soms staat die mail vol spelfouten en is het heel duidelijk dat het om fraude gaat. Vaak volgt er nog een tweede mail. Die oogt veel professioneler en daarin lijkt uw bank te vragen om uw gegevens te controleren omdat er een poging tot fraude werd gedaan via de eerdere mail. Ook dat is een poging van internetcriminelen om uw gegevens in handen te krijgen.

Hoe oplichters uw bankgegevens ontfutselen...

Een redacteur van Netto klikte op een link waarmee oplichters uw persoonlijke gegevens willen achterhalen. Hoe ziet zo'n phishingmail eruit en wat kunt u eruit leren? Lees het hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud