Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Gas- en elektriciteitsprijzen stijgen pijlsnel

De gevolgen van de inflatie voelen we nog het meest wanneer we onze gas- en elektriciteitsrekening moeten betalen. De prijsstijgingen van energie liggen in ons land een stuk hoger dan in de andere landen van de eurozone.
Advertentie

(netto/l'écho) - Afgelopen week bleek nog maar eens hoe snel de prijzen in ons land stijgen. Er was sprake van een recordinflatie van 5,91 procent op jaarbasis, een record sinds 1984. Maar het viel vooral op hoeveel België wat dat betreft uitsteekt boven het gemiddelde in de eurozone, waar de inflatie op jaarbasis 'slechts' 4,1 procent bedraagt.

"Het belangrijkste verschil tussen ons land en de andere landen van de eurozone is de evolutie van de energieprijzen", aldus economist Philippe Defeyt. Met name voor gezinnen worden gas, stookolie en elektriciteit stilaan onbetaalbaar, zo leren de statistieken.

20 procent inflatie

Zoals de tabel hieronder al aangeeft, stijgen de energieprijzen in België veel sneller dan in de eurozone. Leggen we de cijfers van 2005 naast die van juni 2007, dan blijkt al snel dat gas op twee jaar 47 procent duurder werd in ons land - terwijl het globale cijfer van Eurostat slechts 10 procent bedroeg.

"Nemen we alle energiebronnen samen, dan is er sprake van een  stijging van 20% in ons land. Als je dan weet dat een gemiddeld gezin 10 procent van haar budget aan energie uitgeeft, dan zie je heel duidelijk waarom de algemene inflatie in ons land 2 procent hoger ligt dan het gemiddelde van de eurozone. Het verschil zit hem puur bij de energieprijzen", zo legt Philippe Defeyt uit.

De boosdoeners: olie en graan

Volgens de Nationale Bank zijn er twee factoren die verklaren waarom de inflatie in ons land zo hoog ligt: ten eerste de sterke mate waarin de Belgische economie afhankelijk is van olie en ten tweede de typisch Belgische gewoonte om veel brood en andere graanproducten te gebruiken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud