Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Geen extra kosten meer voor betalen met kaart

Vanaf 9 augustus mogen handelaars geen kosten meer aanrekenen voor betalingen met een bankkaart. Betalingen met een kaart weigeren voor kleine bedragen kan nog wel.
Vanaf volgende week mogen handelaars geen betaalkaarten of kredietkaarten meer weigeren. ©BELGA

Vanaf morgen mag uw bakker of beenhouwer geen extra kosten meer aanrekenen als u met een kaart uw broodje of sateetje wil betalen.

Tot nu kon een handelaar wel extra kosten aanrekenen, maar alleen om de werkelijke kost te dekken die hij maakte voor het aanbieden van elektronische betalingen. 

Daar wordt vanaf volgende week, en onder impuls van Europa, komaf mee gemaakt. 

Alle kaartenĀ 

Het verbod geldt voor alle soorten betaalinstrumenten: zowel voor debetkaarten zoals Bancontact, Maestro, V-pay als voor kredietkaarten zoals Visa, Mastercard, American Express of Diners Club.

'Ook voor overschrijvingen of domiciliĆ«ringen in de SEPA-zone ( de Europese Unie en IJsland, Noorwegen en Zwitserland) mag de handelaar geen kost aanrekenen', zo meldt de FOD Economie. 

Internet

Het verbod geldt niet alleen voor betalingen in de winkel. Het geldt ook als u online aankoopt. Wel mag de handelaar bij online verkopen nog administratieve kosten aanrekenen, maar de handelaar moet de consument dan wel duidelijk informeren over de reden van die 'administratieve' toeslag. 

In die toeslag mogen geen kosten voor elektronische betalingen vervat zitten. Is dat toch het geval, dan kunt u dat melden aan de FOD Economie.

Weigeren toegestaan

Een handelaar mag betalingen met een kaart nog altijd weigeren onder een bepaald bedrag, bijvoorbeeld onder de 15 euro. Voorwaarde is dan dat hij de consument duidelijk informeert over deze weigering. 

Tot slot nog melden dat een handelaar geen cashbetalingen  mag weigeren en alleen bankkaarten mag aanvaarden. Cash is immers een wettelijk betaalmiddel zodat de consument er altijd mee moet kunnen betalen. Cashbetalingen zijn echter beperkt tot maximaal 3.000 euro, onder meer om witwassen van zwart geld te bestrijden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud