Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Geen lagere uitkering voor wie alleen huis deelt

Vrienden die samen huren om zo de kosten te drukken, mogen door de RVA niet langer als samenwonenden beschouwd worden.
Advertentie
©BELGA

Heel wat jongen huren een kamer in een huis dat ze met anderen delen. Vaak is dat de enige manier om een betaalbare woonst te vinden. Maar dat kan nadelig zijn voor wie werkloos is.

Werklozen kunnen door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) beschouwd worden als ‘samenwonend’, met een fors lagere uitkering tot gevolg. En dat ondanks het feit dat ze alleen op hetzelfde adres met anderen wonen, maar de facto alleenstaand zijn en alle kosten van hun levensonderhoud dragen.

Hof van Cassatie

‘De eerste van 7 ABVV-leden die een rechtszaak startten tegen de RVA is door het Hof van Cassatie in het gelijk gesteld’, meldt de vakbond. Het Hof oordeelt dat het sociaal-economisch voordeel van het samenwonen onvoldoende is om de bewoners als samenwonenden te beschouwen.

‘Daarvoor is tevens vereist dat zij ook taken, activiteiten en andere huishoudelijke aangelegenheden, zoals het onderhoud van de woonst en eventueel het inrichten ervan, de was, de boodschappen, het bereiden en nuttigen van de maaltijden gemeenschappelijk verrichten en daarvoor eventueel financiële middelen inbrengen’, stelt het Hof.

Het is wel aan de werkloze om aan te tonen dat de gemeenschappelijke regeling beperkt blijft tot het delen van de huur, lasten en van een aantal ruimtes en dat er dus geen sprake is van samenwoning. Alle bewoners hebben dan recht op een uitkering als alleenstaande.

Inschakelingsuitkering

Dit arrest ging over een inschakelingsuitkering, die betaald wordt aan jongeren niet nog niet voldoende gewerkt hebben om een werkloosheidsuitkering te krijgen. Het bedrag van de uitkering verschilt aanzienlijk voor ‘alleenstaanden’ en ‘samenwonenden’: voor een jongere van minstens 21 jaar is dat respectievelijk 892,58 en 456,04 euro per maand.

Grote impact

‘Dit arrest zal ook een impact hebben op de interpretatie van samenwonen voor alle werkloosheidsuitkeringen en op andere takken van de sociale zekerheid en de sociale bijstand’, stelt het ABVV. Daarin wordt de vakbond  gesteund door Samenhuizen vzw, Samenlevingsopbouw, het Vlaams Huurdersplatform en Habitat Participation. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud