Netto Het antwoord op al uw geldvragen

'Geen significante daling energiearmoede'

De energiearmoede lijkt niet toegenomen in 2013. Dat blijkt uit het sociaal energierapport van de VREG, de Vlaamse regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt, dat maandag gepubliceerd werd. 'Ondanks de volgehouden inspanningen is er echter geen significante daling van de verschillende indicatoren van energiearmoede', schrijft de VREG.
foto: Eandis ©bron: Eandis

Bij de energieleveranciers stijgen bijna alle indicatoren voor energiearmoede, blijkt uit het rapport. Het aantal nieuw opgestarte betaalplannen van energieleveranciers steeg met ruim 10.000 tot meer dan 86.000. Bijna 50.000 elektriciteitscontracten en meer dan 37.000 aardgascontracten werden definitief opgezegd, ruim meer dan in 2012. In totaal hadden eind 2013 109.220 gezinnen (4,17%) een afbetalingsplan lopen. Maar liefst 44 procent daarvan werd niet correct nageleefd (36% in 2012).  

Een uitzondering is dat ten opzichte van 2012 vorig jaar iets minder gezinnen minstens één ingebrekestelling kregen, in totaal bijna 250.000 gezinnen. Maar die daling is toe te schrijven aan één leverancier die extra contact opnam met zijn klanten tussen de herinneringsbrief en de ingebrekestelling.

Veranderen van leverancier

Bij de netbeheerders is er dan weer een licht positieve evolutie. Wie wordt uitgesloten bij de energieleverancier, en geen nieuwe vindt, komt in eerste instantie als klant rechtstreeks bij de netbeheerders terecht. Zij zagen hun marktaandeel voor het tweede jaar op rij dalen, na stijgingen in 2010 en 2011.

In 2012 werd 2,99 procent van de gezinnen van elektriciteit voorzien door de netbeheerder en 3,45 procent voor aardgas. In 2013 was dit respectievelijk 2,97 en 3,40 procent. 

De VREG schrijft dit toe aan de eind 2012 toegenomen maatregelen om instroom naar de netbeheerder te verkleinen en de terugkeer naar de commerciële markt voor schuldenvrije gezinnen te bevorderen. Ook de marktdynamiek, onder andere door de succesvolle campagnes rond het veranderen van energieleverancier, droeg daartoe bij. VREG en OCMW's werkten samen om klanten bij te staan bij de overschakeling naar een commerciële leverancier, zodat zij niet langer het ontradende tarief bij de netbeheerder betalen, dat hoger ligt dan de goedkoopste formules bij commerciële leveranciers.

Het aantal gezinnen dat klant is bij de netbeheerders wegens wanbetaling daalt van 87.869 in 2011 naar 85.525 in 2013. Twee derde van de gezinnen die klant waren bij de netbeheerders, kregen vorig jaar ook daar een ingebrekestelling voor elektriciteit en/of gas. Een derde had een afbetalingsplan voor elektriciteit, de helft voor gas.  

Budgetmeter

Door de schommelingen in verschillende richtingen of koerswijzigingen bij leveranciers is het moeilijk de evolutie van de energiearmoede te vatten in cijfers, besluit de VREG. 'Heel wat evoluties bij de netbeheerders lijken erop te wijzen dat de energiearmoede in 2013 niet is toegenomen', zegt de VREG niettemin. Zo verbruikten eind 2013 relatief minder gezinnen stroom of aardgas via een budgetmeter. Ook kregen minder gezinnen energie van de netbeheerder, waren er minder nieuwe betaalplannen bij de netbeheerder en waren er minder afsluitingen van gas.

De VREG merkt onmiddellijk op dat cijfers 'niet alleszeggend' zijn. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om een concreet zicht te krijgen op het aantal gezinnen die zonder energie leven, omdat onduidelijk is wat er met hen gebeurt na een afsluiting. Het is ook moeilijk om op te volgen welke budgetmeterklanten zonder energie vallen omdat ze geen geld hebben om hun budgetmeterkaart op te laden.

'Vlaanderen heeft een goed uitgebouwd sociaal energiebeleid waarbij energieleveranciers, netbeheerders, hulpverleners en overheid samen energiearmoede bestrijden", besluit de VREG. 'De voorbije jaren werden maatregelen genomen die de terugkeer naar de commerciële markt bevorderen. Daardoor vonden meer gezinnen nog een nieuwe leverancier, en is vermeden dat ze bij de netbeheerder terechtkwamen, en zo keerden meer gezinnen schuldenvrij terug naar de commerciële markt. Ondanks de volgehouden inspanningen zien we echter geen grote daling van de verschillende indicatoren.'

De VREG pleit niet voor bijkomende maatregelen, wel voor een betere invulling en opvolging van de bestaande. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud