Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Gefeliciteerd met... uw echtscheiding!

Echtscheidingsfeestjes of ‘divorce parties’. In de Verenigde Staten zijn ze al jaren in, nu komt die trend ook naar onze contreien overgewaaid. Zulke feestjes zijn bedoeld als ‘feestelijke’ afsluiter van het voorbije huwelijk en luiden tevens het nieuwe begin in.De ‘divorce parties’ hebben zich tot een heuse business ontwikkeld.
©mfn online editor import

(netto) – De Belgen mogen dan al minder hun ja-woord geven, ook het aantal echtscheidingen valt terug. Na een sterke stijging in 2008 (+17,6%) is het aantal echtscheidingen in België in 2009 gedaald (-7,8%). Dat blijkt uit de cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie. Ook het aantal huwelijken viel terug (-5,1%), terwijl in 2008 dat cijfer nog behoorlijk stabiel was.

Zelfs als u er vrijwillig voor kiest, blijft een echtscheiding nog altijd een zware beproeving. Een mislukking. Een stuk van uw leven dat definitief voorbij is. Vaak moet u dan alles opnieuw van nul heropbouwen.

Amerikanen, de uitvinders van de ‘divorce party’, springen met hun echtscheiding veel lichter om dan hun Europese lotgenoten. Vooral Amerikaanse vrouwen organiseren steeds vaker zulke parties om het einde van hun huwelijk op een feestelijke manier af te sluiten. De champagne vloeit meestal rijkelijk. De festiviteiten gaan gepaard met een aantal rituelen die nu eens komisch, dan weer ernstig zijn. Denk aan een echtscheidingsbrief die samen met een uitnodiging voor een ‘divorce party’ opgestuurd wordt, de trouwjurk wordt verbrand, de trouwring wordt opgesloten in een miniatuurdoodskist of de meisjesnaam wordt opnieuw aangenomen. In de Britse winkelketen Debenhams kunnen koppels die gaan scheiden, zelfs een echtscheidingslijst leggen waarop ze aanduiden welke spullen ze na de echtscheiding voor hun nieuw begin nodig zullen hebben.

Hoewel ze soms wat folkloristisch ogen, werden deze feestjes in het leven geroepen om in een positieve en constructieve sfeer de overstap naar een nieuwe levensfase te vieren.

'Divorce party'

De ‘divorce party’ is dus niet alleen iets cynisch. Het feest luidt een nieuwe belangrijke fase van het leven in (net zoals dat gebeurt bij een huwelijk, een geboorte of een overlijden) waarbij belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Ter gelegenheid van die nieuwe start wordt de teller weer op nul gezet, en dat vaak op zowel persoonlijk, professioneel als financieel vlak. Daarna volgt een periode van bevrijding, zelfanalyse en de zoektocht naar de eigen wensen en noden. Het volledig opnieuw heropbouwen van uw leven is een moeilijke onderneming. Vaak wordt u met onvoorziene gebeurtenissen geconfronteerd en zal u op heel wat vlakken hulp van anderen nodig hebben.

Door die nieuwe aanpak heeft zich een heuse echtscheidingsbusiness ontwikkeld die op een complexloze manier aan bepaalde nieuwe behoeften voldoet.

Echtscheidingsbeurzen

Ook echtscheidingsbeurzen kennen een steeds toenemend succes. De stands van de verschillende exposanten bieden tal van diensten aan. U moet immers met heel wat zaken rekening houden: juridisch advies en vermogensadvies, algemene inlichtingen, psychologie en opleiding, kinderen, financiële diensten, vastgoed en eigendom, eigenbeeld (relooking, coaches), datingbureaus en datingsites, vrije tijd en reizen...

Heel wat websites geven praktische tips. U kan bovendien de inhoud van de verschillende tabbladen als checklist gebruiken, zodat u overal tijdig aan denkt. Divorcenet geeft een antwoord op 250 courante vragen en biedt thematische zoekvakjes aan.

  • Samenwonen: de verschillende vormen van samenwonen, het huwelijksstelsel, huwelijksbemiddeling…
  • Scheiden: de scheiding, de verschillende soorten van echtscheiding, de voorlopige maatregelen, de uitspraak, de bevoegde rechtbanken…
  • Vermogen: de verdeling, het onderhoudsgeld, de fiscaliteit, de sociale verworvenheden, de toekomst van de contracten,...
  • Kinderen: de psychologische aspecten, de opvang, het ouderlijk toezicht

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud