Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Gentse studenten in leegstaande kantoren

De Stad Gent zegt dat het studenten niet tijdelijk wil huisvesten in leegstaande huizen, maar wil onderzoeken of studenten een tijdelijk onderkomen kunnen krijgen in leegstaande gebouwen die niet bestemd zijn voor permanente huisvesting, zoals kantoren of handelsruimtes.

Het stadsbestuur nuanceert een bericht uit De Standaard/Het Nieuwsblad/De Gentenaar. 'Studentenhuisvesting in tijdelijk leegstaande kantoren of handelsruimtes kan slechts op voorwaarde dat ze niet prioritair kunnen worden ingezet in de strijd tegen dakloosheid én in afwachting van renovatie én op voorwaarde dat ze voldoen aan de minimale eisen van (brand)veiligheid en kwaliteit', verduidelijkt schepen Tom Balthazar (sp.a), bevoegd voor Stadsontwikkeling en Wonen. 'De tijdelijke verhuur van die leegstaande panden ten gunste van studentenhuisvesting kan dan mogelijk gemaakt worden door samenwerking met kwalitatieve beheerders.'

De stad zegt voorts dat het ook niet de bedoeling is om te concurreren met kantoren of handelsruimtes. 'Studentenhuisvesting kan vooral een valabel alternatief zijn voor leegstand, die te allen tijde vermeden moet worden', klinkt het nog.

Op de ontwerptekst van het studentenhuisvestingsplan kunnen de universiteit, hogescholen, kotbazen en ontwikkelaars opmerkingen en suggesties leveren. Het is de bedoeling dat er een definitieve versie is na de zomer. In de krachtlijnen, die eind maart werden voorgesteld, verduidelijkte de stad dat het huren van gezinswoningen door studenten afgebouwd moet worden en dat er ingezet wordt op nieuwe woonvormen.

Gent telt ongeveer 70.000 studenten, van wie er 30.000 een kamer of studio huren. Er zijn er ook zowat 8.000 die een huis of appartement delen. Goedkoper voor hen, lucratiever voor de eigenaars, maar door dit gebruik stijgen de prijzen van huurwoningen voor gezinnen.

De Standaard berichtte maandag dat Gent daarom het idee oppert studenten in lege panden te laten wonen, een idee uit het nieuwe studentenhuisvestingsplan. Gent gaat bewoners van een groot huis ook toelaten één student in huis te nemen, het klassieke hospitawonen, voegt de standaard toe. En er komt een kwaliteitslabel voor koten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud