Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Goedkoopste energiecontract is niet de beste keuze

De Vlaming omarmt de vaste energiecontracten. En terecht. Energieleveranciers mogen dan wel goedkopere variabele contracten in de markt zetten, specialisten raden toch aan voor de vaste formules te kiezen.
©arie kievit/Hollandse Hoogte

Terwijl de Vlaming drie jaar geleden nog steevast voor een variabel elektriciteitscontract koos, geeft hij nu voor het eerst de voorkeur aan een vast contract. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. Daaruit blijkt dat 54 procent van de huishoudens een vast elektriciteitscontract heeft, tegenover slechts 22 procent in 2010. Ook voor aardgas is het vast contract aan een opmars bezig. Vooral de prijs duwt de consumenten naar vaste contracten. Sinds het eerste trimester van 2011 zijn vaste elektriciteitscontracten voor het eerst goedkoper geworden dan variabele en sinds half 2012 geldt dat ook voor gascontracten.

Maar wie nu op zoek gaat naar het goedkoopste energiecontract, botst vooral op variabele contracten. Voor een doorsnee gezin uit Gent (vier personen, dagverbruik van 1.600 kWh en nachtverbruik van 1.900 kWh) varieert de prijs van de drie goedkoopste contracten van 545 tot 592 euro. Telkens zijn het variabele contracten met een looptijd van een jaar. Dezelfde vaststelling geldt voor de gasprijzen. Een gezin van vier personen uit Antwerpen met een jaarverbruik van 23.260 kWh komt bij de drie goedkoopste contracten uit op 1.223 tot 1.233 euro op jaarbasis. Telkens zijn het variabele contracten. Nochtans doken voor de zomer ook nog vaste formules op in de top drie van goedkoopste contracten.

Zekerheid

Kunnen prijsbewuste consumenten nu toch beter kiezen voor een variabele formule? Niet noodzakelijk. ‘De elektriciteitsprijs is heel laag en ook gas is relatief goedkoop. Die tarieven kan je beter vastklikken voor de komende jaren. Daarom raad ik zowel voor gas als elektriciteit een vast contract aan met een looptijd van drie jaar’, luidt het advies van energiespecialist André Jurres. Wie een vast contract afsluit, is gedurende de looptijd zeker van zijn energieprijs. Er zijn maar weinig contracten die echt helemaal vast zijn en de meeste leveranciers bieden semi-variabele formules aan: het energietarief ligt vast, maar stijgende taksen of distributiekosten worden wel doorgerekend. Bij een volledig variabel contract is de energiefactuur helemaal afhankelijk van de schommelingen op de internationale energiemarkt. Die kunnen gas en elektriciteit goedkoper maken, maar de prijzen kunnen ook stijgen.

De tarieven voor vaste of semi-variabele liggen momenteel wat hoger en dat is de prijs die consumenten moeten betalen voor zekerheid over hun energietarief. Bovenstaand gezin uit Gent betaalt op jaarbasis minstens 73 euro meer als het niet voor het goedkoopste variabele elektriciteitscontract kiest, maar wel voor een vast contract met een looptijd van drie jaar. Voor gas is het verschil kleiner: bovenstaand gezin uit Antwerpen betaalt minstens 44 euro extra als het kiest voor een vast contract op drie jaar.

Syrië

Wie kiest voor een variabel contract gaat ervan uit dat de energieprijzen nog verder zullen dalen, terwijl consumenten met een vast contract vooral anticiperen op stijgende tarieven. ‘Ik verwacht vooral grote prijsstijgingen vanaf midden 2015. Het energieverbruik zal stijgen als de economie weer aantrekt. Bovendien worden oude energiecentrales gesloten en wordt er te weinig geïnvesteerd in nieuwe centrales. Op lange termijn zal dat voor een opwaartse druk zorgen op de energieprijzen’, zegt Jurres. Niemand heeft natuurlijk een glazen bol en het is niet uitgesloten dat internationale conflicten de energieprijzen hoger duwen. Het is zeker geen onwaarschijnlijk scenario door de explosieve situatie in Syrië en de toenemende druk op de internationale gemeenschap om militair in te grijpen. ‘De lagere tarieven voor variabele energiecontracten wegen niet op tegen het risico dat de prijzen op kortere termijn toch de hoogte ingaan’, besluit Jurres.

Wie zelf op zoek wil naar de goedkoopste energieleverancier, kan daarvoor terecht op de website van de Vlaamse energieregulator Vreg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud