Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Goedkoper bellen of surfen?

Een nieuwe website helpt de consument bij het kiezen van het voordeligste tarief voor gsm, vaste telefoon of internet.
Advertentie
Tijd om uw vaste lijn
buiten te gooien?
Lees meer

(netto/belga) – De site bestetarief.be staat sinds vandaag online en werd gelanceerd door het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Daar kunnen consumenten gratis nagaan welke aanbiedingen er op de markt bestaan voor internet en vaste en mobiele telefonie. Gebruikers kunnen hun profiel simuleren, waarna het programma aanduidt welke formule het voordeligst is voor die consument.

Bedoeling is op die mannier de goedkoopste aanbieding op maat van elke gebruiker naar voren te brengen. De site, die de operatoren altijd up-to-date houden, biedt volgens het BIPT ‘eenvoud in een oerwoud van aanbiedingen’.

'25 procent besparen'

Volgens minister van Telecom Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kan de besparing hoog oplopen: "Tests wijzen uit dat mensen tot 25 procent kunnen besparen op hun gsm-factuur." Voor internet zou zelfs meer dan 60 procent van de consumenten beter af zijn met een goedkoper abonnement.

Getest

We deden zelf de test en gingen op zoek naar het voordeligste gsm-abonnement. We gingen uit van het volgende profiel: vooral ’s avonds en in het weekend bellen, ongeveer 240 minuten per maand waarvan we voor een kwart naar andere mobiele toestellen bellen. Daarnaast versturen we gemiddeld 40 tekstberichten per maand. Betalen deden we het liefst via een maandelijkse factuur. Het resultaat? De goedkoopste formule zou ons bijna 32 euro kosten, de duurste 60 euro, bijna dubbel zo duur dus.

Dezelfde oefening deden we ook voor internet. We kozen voor een vast maandelijks bedrag en wilden minimaal 3 gigabyte kunnen downloaden. De goedkoopste formule was goed voor 32 euro, de duurste kwam uit op 65 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud