Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Gratis bekeuringen in Brussel

Bij de Brusselse politierechtbank liggen bijna 50.000 dossiers te wachten op behandeling. De kans dat je als verkeerszondaar moet betalen, lijkt dan ook erg klein.

(netto/ds) - Wie onlangs in de hoofdstad te snel reed of foutparkeerde, komt er mits enige koelbloedigheid wellicht zonder betalen van af. Door een gebrek aan rechters liggen bij de Brusselse politierechtbanken nu al 47.000 dossiers te wachten op behandeling. Wie zijn boete niet betaalt en de zaak voor de rechtbank laat komen, ziet zijn dossier mogelijk verjaren.

Brussel heeft in principe recht op veertien rechters, maar er zijn er slechts twaalf. Althans op papier, want een van hen blijkt langdurig afwezig wegens ziekte. Dat zorgt voor een achterstand die stilaan hopeloos wordt. Feiten die in juni 2007 gebeurd zijn komen pas in mei 2009 voor.

Verjaring dreigt

Door het chronisch gebrek aan rechters loopt de wachttijd steeds verder op, te meer omdat de rechtbank voorrang geeft aan zware dossiers. Het gaat dan om ongevallen met doden of gewonden en zaken waarin sprake is van dronkenschap achter het stuur. Het ziet er nu naar uit dat duizenden zaken zullen verjaren.

Brusselaars zijn sowieso al de slechtste betalers van verkeersboetes. Terwijl in pakweg Ieper meer dan negen op de tien bekeurden netjes hun onmiddellijke inning of minnelijke schikking betalen, ligt dat in Brussel nog niet op de helft, zo schrijft De Standaard. Een groot deel van de Brusselse boetes komt op die manier in de wachtrij bij de politierechtbank terecht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.