De Kamer gaf donderdag nog geen groen licht voor de groepsvordering, zeg maar de classaction à la Belge. Wellicht zal het wetsontwerp pas na de Krokusvakantie gestemd worden. De nieuwe procedure moet het voor groepen benadeelde consumenten makkelijker maken om een schadevergoeding van ondernemingen af te dwingen.
Nu blijkt dat ook aandeelhouders die het slachtoffer zijn van strafbare feiten zoals marktmanipulatie of misbruik van voorkennis in de kou blijven staan.
Beleggers die op een verkeerd been zijn gezet omdat het management misleidende berichten de markt instuurde, kunnen zich dus niet op de nieuwe procedure beroepen om een schadevergoeding af te dwingen.
Nochtans was dit in het initiële wetsontwerp wel voorzien. Maar de ministerraad besliste om die bescherming, na advies van onder meer de financiëletoezichthouder FSMA, te schrappen.
Beleggers die -zoals bij Fortis - beweren te zijn misleid, of coöperanten van bedrijven in slechte papieren - denk aan Arco - staan met de nieuwe procesmogelijkheid dus geen stap verder.
Eerder al meldde de minister van Economie, Johan Vande Lanotte (sp.a) dat de wet bedoeld is voor consumenten en niet voor aandeelhouders. ‘De groepsvordering is niet bedoeld voor een aandeelhouder die belegt in een bedrijf dat slecht wordt geleid of dat uiteindelijk over de kop gaat’, zo benadrukte Vande Lanotte in een interview met Kanaal Z.
Het wetsontwerp biedt dus ook geen oplossing voor monsterprocessen zoals Lernout&Hauspie waar 15.000 gedupeerde beleggers zich burgerlijke partij moesten stellen.
Volgens advocaat Geert Lenssens is dat niet erg consequent. ‘Grote groepen gedupeerde beleggers worden nu van de groepsvordering uitgesloten terwijl uitgerekend zij bij zo’n collectieve procedure zouden gebaat zijn. Dossiers als Fortis of Arco tonen dat toch aan.’