We consumeren, winkelen off- en online, ontvangen facturen die we al of niet tijdig betalen... Worden we hierop wel voldoende voorbereid? Niet echt, zo blijkt uit een Europees consumentenonderzoek waarvoor incassobureau Intrum Justitia 1.012 Belgen liet ondervragen. 69 procent van de Belgen vindt dat kinderen op school meer zouden moeten leren over persoonlijk financieel beheer. Acht op de tien van de ouders (83 %) probeert zijn kinderen ook zelf met geld te leren omgaan, maar één op de drie vindt dat ook de scholen een grote verantwoordelijkheid hebben.
‘Niemand wil dat jongeren zich op een onverantwoorde manier in het verkeer begeven. Dat levert immers gevaarlijke toestanden op’, zegt Guy Colpaert, directeur van Intrum Justitia België. ‘Waar we ons veel minder van bewust zijn, is dat een gebrek aan basiskennis financieel beheer minstens even gevaarlijk is. Wie zijn financiële zaakjes niet op orde heeft, loopt een reëel risico op zware problemen.’ Maar al te vaak leidt een gebrekkig beheer van geldzaken tot onoverzichtelijke schuldenbergen, kansarmoede en mensonwaardige toestanden. ‘Vaak zou dit vermeden kunnen worden. Ouders rekenen er dan ook op dat onze scholen voortaan budgetbewuste jongeren de maatschappij insturen’, zegt Colpaert.
Financiële situatie
Op school leren we niet of te weinig hoe we moeten omgaan met geld. Het resultaat is navenant. Slechts 60 procent van de ondervraagden vindt dat ze hun financiële situatie onder controle hebben. Bij jongeren en jongvolwassenen van 18 tot 34 jaar is dit zelfs amper 54 procent.
Sombere verwachtingen
De verwachtingen zijn weinig rooskleurig. Slechts 15 procent van de Belgen vindt dat de economie in ons land aan de beterhand is en nauwelijks 21 procent gaat ervan uit dat zijn of haar persoonlijke financiële situatie erop vooruit zal gaan. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden (27 %) is ervan overtuigd dat zijn of haar kinderen het financieel minder goed zullen hebben dan henzelf. 13 procent van de Belgen zou dan ook overwegen om te emigreren vanwege de financiële situatie in ons land. Bij de groep van de 25- tot 34-jarigen is dit zelfs 22 procent.