Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Half miljoen Belgen kan goedkoper naar de dokter

Zo'n 500.000 Belgen hebben recht op een veel goedkoper bezoek aan de dokter of tandarts, maar weten dat zelf niet. Omdat die Belgen zich daar niet van bewust is, verplicht minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) de ziekenfondsen nu om op zoek te gaan naar die patiënten.
©David van Dam/Hollandse Hoogte

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Het is een oud zeer: overheden die allerlei sociale rechten toekennen, maar die de doelgroep niet bereiken. Dat is voor een deel ook zo met het verlaagde remgeld waarop een pak mensen recht hebben.

Ongeveer 1,8 miljoen personen - leefloners of mensen met een sociaal statuut of laag inkomen - maken daar gebruik van en betalen minder bij de dokter (1 of 1,5 euro) of tandarts (gratis). Zij zijn dus niet gebonden aan de 4 of 6 euro (afhankelijk of je een medisch dossier hebt) remgeld.

Nog eens een half miljoen andere Belgen hebben daar ook recht op, maar weten dat niet. Onkelinx wil daar verandering in brengen. Zij legt donderdag op de ministerraad een voorstel op tafel dat de toegang tot het verlaagde remgeld vergemakkelijkt. Dat moet er ook voor zorgen dat mensen die het financieel moeilijk hebben, sneller naar de dokter gaan.

Onkelinx geeft de ziekenfondsen de opdracht om zelf op zoek te gaan naar die groep mensen. Via het Riziv en de fiscus wordt nagegaan wie in aanmerking komt. De ziekenfondsen zullen dit volgend jaar al kunnen doen, maar om hen de tijd te geven het systeem op poten te zetten is 2015 wellicht realistischer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud