Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Heeft u al een digitale kluis?

Eind januari werd Doccle gelanceerd. Sindsdien maken al 300.000 Belgen er gebruik van om hun documenten digitaal te behandelen en te bewaren. Ook betalen kan via Doccle. En binnenkort kunt u er ook een digitale handtekening mee plaatsen.

Tegen 2020 zou 50 procent van de facturering elektronisch moeten gebeuren. Dat is een van de vele doelstellingen van Europa. En net op dat vlak boekt ons land heel wat vooruitgang. Volgens Olivier Chastel, minister van administratieve vereenvoudiging, is het aantal elektronische factureringen vorig jaar fors toegenomen. Van de circa 1 miljard facturen die in 2013 werden uitgegeven, werd 31,88 procent elektronisch naar de burgers verstuurd en ook door hen ontvangen, tegenover 12,63 procent in 2011 en 18,50 procent eind 2012. Een stijging met 152,41 procent sinds eind 2011.

Die stijging is deels te danken aan Zoomit, de gratis elektronische facturatiedienst inbegrepen in de toepassing van internetbankieren van 13 banken. ‘In 2013 waren liefst 90 miljoen individuele documenten beschikbaar in Zoomit, tegenover 81 miljoen het jaar voordien’, zegt woordvoerder Christian Luyten. ‘Dat is 20 procent van het totaal aantal facturen uitgegeven voor particulieren.’

Steeds meer consumenten vertrouwen ook op Zoomit om hun verschillende leveranciers te betalen. In nauwelijks een jaar tijd is het aantal behandelde documenten met 32 procent gestegen (van 8,5 naar 11,2 miljoen facturen). ‘Zoomit wordt stilaan de standaardmethode om elektronische documenten te versturen en te behandelen’, beweert Christian Luyten.

Gratis archiveren

Maar 2014 zou wel eens het jaar van Doccle kunnen worden (beschikbaar via www.doccle.be of op de App Store en Google Play maar alleen voor tablets). Het gratis digitaal platform voor de archivering van documenten (facturen, attesten, contracten) werd op 27 januari gelanceerd. Het telt intussen al ruim 300.000 gebruikers en heeft de ambitie om de persoonlijke digitale archiefkast van alle Belgen te worden.

 ‘Doccle is een documentenbeheersysteem, geen betaalsysteem’, zo luidt een persbericht van de banken KBC/CBC die (net als Acerta, de Christelijke Mutualiteit en Telenet) al aan het initiatief meewerken. Doccle zou Zoomit nochtans wel eens snel van de troon kunnen stoten.

Want het persbericht meldt weliswaar dat de klanten van KBC/CBC voor hun bankverrichtingen moeten blijven gebruikmaken van de vertrouwde KBC-betaalkanalen (en dus ook van Zoomit als ze dat wensen). Maar het preciseert eveneens dat sommige toeleveranciers die bij Doccle zijn aangesloten, voorzien in een beveiligde bankkaartbetaling voor hun facturen.

Dat geldt al voor alle klanten van kabeloperator Telenet. Als ze bij Doccle ingeschreven zijn, kunnen ze hun maandelijkse factuur via dat platform betalen. Op hun factuur vinden de gebruikers verschillende knoppen, zoals ‘betaal nu’, ‘al betaald’, ‘betaal later’ of ‘leesbevestiging versturen’. Als ze vanuit Doccle betalen, worden ze – net zoals voor iedere andere onlinebetaling – doorverwezen naar een standaard betaalpagina die beheerd en beveiligd wordt door Worldline.

Tegen eind juni zullen we nog sneller en gemakkelijker facturen kunnen betalen, zegt Bram Lerouge, General Manager van Doccle. ‘We gaan de portefeuille uitbreiden met Doccle-betaalmiddelen, de mobiele betaling ontwikkeld door Bancontact die werkt door middel van een QR-code.’

Op termijn zal het ook mogelijk zijn om documenten digitaal te ondertekenen. ‘Om een geldige digitale handtekening te plaatsen, moet u over een elektronische identiteitskaart beschikken. Wij werken ook aan zulke oplossing. Die zal wellicht operationeel zijn tegen oktober.’

In oktober stappen ook een aantal nieuwe partners in het avontuur, zoals het ACV en enkele Vlaamse intercommunale watermaatschappijen. ‘We zijn ook volop in bespreking met andere bedrijven’, voegt hij eraan toe. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we tegen eind dit jaar zeker 10 bijkomende samenwerkingsakkoorden zullen afsluiten. Ik stel immers vast dat de lancering van Doccle heel wat bedrijven ertoe aanzet om zelf ook lid te worden.’

Bewaartermijn

Afhankelijk van het soort document, legt de wet een bepaalde bewaartermijn op. Dat zowel voor papieren als elektronische documenten. Doccle bewaart de documenten dan ook zolang dat door de wet wordt voorgeschreven.

Als u dat wenst, kunt u de documenten uiteraard ook langer bewaren. U kunt ook om het even welk document vanuit uw Doccle-account downloaden en er een extra kopie van bewaren op uw computer. Dat is handig als de fiscus of uw ziekteverzekering bijvoorbeeld een of ander bewijsstuk opvraagt.

Zoomit is geen archiefsysteem, maar afhankelijk van de leverancier blijven de facturen 6 tot 60 maanden beschikbaar.  Zoomit-gebruikers hebben er dan ook alle belang bij een kopie te nemen van de facturen die ze via die weg ontvangen. Maar dat zal niet meer nodig zijn wanneer de uitgever van een factuur tegelijk op Zoomit en Doccle aanwezig is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud