Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Heeft u al stookolie besteld?

Diesel, benzine en stookolie worden duurder, de dieselprijs bereikt zelfs een record. Zullen de prijzen nog verder stijgen?
©Wim Beddegenoodts

De dieselprijs aan de pomp stijgt vandaag met 2,1 cent per liter tot een recordhoogte van 1,48 euro. Dat heeft de Federale Overheidsdienst Economie gisteren meegedeeld. Het vorige record bedroeg 1,472 euro en dateert van juli dit jaar. De prijs van huisbrandolie (meer dan 2.000 liter) stijgt ook met 2,1 cent tot 0,8564 euro per liter.

De benzineprijs stijgt met 3,4 cent tot 1,627 euro, maar dat is nog geen record. De hoogste prijs ooit was 1,682 euro per liter. "Het zou me verwonderen dat ook de benzineprijs stijgt tot een recordhoogte, want het einde van het driving season in de VS doet de vraag naar benzine terugvallen", zegt Bernard Claeys, adjunct-secretaris-generaal van de Belgische Petroleumfederatie.

Tijd om mazout te bestellen?

De prijsstijging is vooral te wijten aan de fors hogere dieselnoteringen op de markt van Rotterdam. "De vraag naar huisbrandolie en diesel, twee verwante producten, stijgt zoals elk jaar aan de vooravond van de winter. Voorts daalt het aanbod, omdat sommige raffinaderijen stilliggen voor onderhoud", zegt Bernard Claeys.

Zal deze prijsstijging doorzetten? Olivier Neyrinck van Brafco, de Belgische federatie van brandstofhandelaars, zegt in La Capitale: “De markten bewegen dermate als een jojo dat het onmogelijk is om een logische uitleg te geven. De prijs van huisbrandolie schommelt rond 800 euro per 1.000 liter. Het enige wat men kan aanraden is om een eerste vulbeurt van de mazouttank voor de winter niet al te lang uit te stellen", meent hij.

Schuldencrisis

Toch is de recordprijs voor diesel opmerkelijk. Een vat aardolie kostte gisterennamiddag zowat 109 dollar, tegenover een piek van 127 dollar op 8 april. Claeys merkt op dat er drie redenen zijn waarom diesel nu meer kost dan zes maanden geleden.

  • Ten eerste deed de escallatie van de schuldencrisis de euro flink dalen. De eenheidsmunt noteerde gisteren op 1,36 dollar, tegenover gemiddeld 1,45 dollar in april. Aangezien olieproducten op de grondstoffenmarkten in dollar noteren, leidt een daling van de euro tot hogere olieprijzen in België en andere eurolanden.
  • Ten tweede deed het zogenaamde cliquetsysteem de accijnzen op diesel sinds april met 22 euro per 1.000 liter stijgen (van 18 tot 40 euro per 1.000 liter). De federale regering besliste de accijnzen op diesel en benzine te verhogen wanneer lagere prijzen op de markt de prijzen aan de pomp doen dalen.
  • Ten slotte is de zogenaamde Apetra-bijdrage lichtjes toegenomen. Apetra is de instelling die de strategische oliereserves van België beheert. De lidstaten van het Internationaal Energie-agentschap hebben er zich toe verbonden een strategische oliereserve aan te leggen die het verbruik van een periode van drie maanden dekt. Die reserve moet voorkomen dat een onderbreking van leveringen meteen een tekort veroorzaakt.

"Alle parameters die een impact hebben, zitten aan de verkeerde kant", signaleert Claeys. "De recordprijs is dus het gevolg van een samenloop van omstandigheden."

Bespaar op uw verwarmingsfactuur

Door de fors lagere temperaturen van afgelopen weekend werd in vele huiskamers de verwarming opnieuw ingeschakeld. Hoe bespaart u op uw verwarmingsfactuur, zonder kou te lijden? Lees hier onze 8 tips.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud