Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe aankopen van meer dan 3.000 euro betalen?

Een grote aankoop betalen met een stapeltje bankbiljetten en munten. Jaren geleden was het nog de normaalste zaak van de wereld, maar door de strijd tegen de fraude zijn cashbetalingen aan banden gelegd. Eerder deze week raakte bekend dat het plafond niet wordt opgetrokken naar 7.500, maar op 3.000 euro gehandhaafd blijft. Wat betekent die beperking concreet? En vooral, hoe betaalt u uw grote aankopen?
©Photo News

Een auto, nieuwe meubelen, een keuken, het feest voor uw veertigste verjaardag, … Stuk voor stuk uitgaven met een stevig prijskaartje. Zomaar een stapeltje bankbiljetten uit uw portefeuille toveren om de rekening te vereffenen kan al lang niet meer. In de strijd tegen de fraude zijn de regels voor cashbetalingen geleidelijk verstrengd. Sinds 1 januari 2014 mogen handelaars maximaal 3.000 euro in cash ontvangen.

Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris voor de Strijd tegen Fiscale Fraude Elke Sleurs (N-VA) een versoepeling aan. Het plafond voor cashbetalingen zou weer opgetrokken worden tot 7.500 euro, wat in lijn is met elders in Europa. Maar eerder deze week raakte bekend dat Sleurs haar plannen heeft bijgestuurd: de drempel van 3.000 euro blijft gehandhaafd.

Tot 10 procent

Een cashplafond van 3.000 euro betekent niet dat u bij al uw aankopen zonder meer dat bedrag in contanten op de toonbank mag leggen. Er wordt een onderscheid gemaakt naargelang de prijs (inclusief btw) al dan niet 3.000 euro bereikt.

Geen probleem voor aankopen onder de 3.000 euro: u mag het bedrag contant betalen. Een nieuw bankstel van 2.999 euro mag u dus volledig cash betalen. Is de prijs gelijk aan of hoger dan 3.000 euro, dan mag u tot 10 procent van de prijs cash betalen, met een maximum van 3.000 euro. Als u een nieuwe wagen van 20.000 euro bij uw garage koopt, mag u dus maximaal 2.000 euro (10 procent van 20.000 euro) cash betalen. Voor aankopen van meer dan 30.000 euro ligt het plafond voor een cashbetaling altijd op 3.000 euro.

Hou er rekening mee dat de beperking tot 10 procent of 3.000 euro geldt voor de totale verkoopwaarde. U mag de opgelegde grenzen niet omzeilen door de verkoop kunstmatig op te splitsen met een voorschot of deelfacturen.

Niet voor particulieren

De beperking voor cashbetalingen is er enkel voor verkopen door handelaars en dienstverleners. De regels gelden niet voor verkopen door een particulier. U bent geen professional en verkoopt uw wagen via een zoekertjessite? U kan uw wagen voor bijvoorbeeld 40.000 euro van de hand doen en het volledige bedrag in cash ontvangen, ongeacht of de koper al dan niet een handelaar is.

Geen cash voor vastgoed

U koopt een bouwgrond, een woning of een appartement? Voor vastgoed zijn de regels veel strenger: cashbetalingen zijn verboden. Het verbod geldt voor iedereen: koper of verkoper, particulier of handelaar. Niet 1 euro mag cash betaald worden, ook niet voor het voorschot. Enkel kosten en taksen - waaronder het ereloon van de notaris en de registratierechten - kunnen tot maximaal 3.000 euro cash vereffend worden.

Sancties

En wat als u aan een handelaar meer cash betaalde dan toegelaten? Riskeert u een sanctie of loopt enkel de verkoper het risico? ‘Aan de partijen kan een boete worden opgelegd van maximaal 10 procent van het onwettelijk cash betaalde bedrag. Die boete mag echter niet hoger zijn dan 1.350.000 euro’, klinkt het bij de federale overheidsdienst Economie. ‘Zowel de verkoper als de koper is verantwoordelijk voor het betalen van de boete.’

Alternatieven

Handje-contantje heeft zowel voor de koper als de verkoper waarborgen. De verkoper is zeker dat hij zijn centen krijgt, terwijl de koper zijn aankoop vooraf kan controleren. Aankopen tot 3.000 euro kunnen cash, maar zomaar uw bankkantoor binnenstappen en dat bedrag opvragen kan niet altijd. Zo moeten bij Belfius geldopvragingen van meer dan 2.500 euro vooraf aangevraagd worden, bij BNP Paribas Fortis kunt u enkel voor een bedrag minder dan 1.250 euro in het bankkantoor terecht. ING en KBC geven wel nog 3.000 euro aan het loket.

Voor uw grote(re) aankopen moet u uw toevlucht zoeken in de klassieke betaalmiddelen.

Debet- of kredietkaart

Betalen met een debet- of kredietkaart is veilig, snel en er is onmiddellijk een bewijs van betaling. Dankzij de mobiele terminals kunnen steeds meer handelaars ook bij levering aan huis een betaling per kaart aanvaarden. Maar betalingen met een kaart hebben hun grenzen: aan elke kaart zijn limieten gekoppeld. Ga dus steeds na hoeveel u kunt betalen met een kaart. Met een grote aankoop in het vooruitzicht kunt u een tijdelijke verhoging van het plafond vragen. Doorgaans kunt u dat zelf via thuisbankieren. Om u een idee te geven van de grenzen voor betalingen bij een handelaar: met een standaarddebetkaart kunt u bij KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis tot 2.500 euro per week betalen, bij ING 5.000 euro.

Overschrijving

Voor hogere bedragen kunt u een overschrijving gebruiken. Maar hier verschilt het tijdstip van betaling en ontvangst van de gelden: ofwel gebeurt de betaling achteraf, waardoor de verkoper het risico op wanbetaling loopt. Betaalt u vooraf, dan moet u afwachten of het product wel voldoet. Voor de aankoop van vastgoed kunt u het geld overschrijven op de rekening van de notaris. Maar ook het totaalbedrag dat u via het thuisbankieren kunt overmaken op een rekening van een derde is begrensd. Zo kunt u bij Belfius tot 20.000 euro per week overschrijven, bij KBC en ING tot 25.000 euro per dag en bij BNP Paribas Fortis tot 300.000 euro per dag.

Bankcheque

Een bankcheque wordt uitgegeven door het bankkantoor. Bij het uitschrijven wordt uw rekening gedebiteerd en wordt het geld op een interne rekening van de bank geplaatst. Dat biedt de verkoper de nodige waarborgen. De kosten voor het aanmaken van een bankcheque verschillen fors van bank tot bank: bij BNP Paribas Fortis betaalt u 3,03 euro, bij KBC 6,05 euro en bij ING 12 euro. Bij Belfius is een bankcheque gratis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud