Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe bereidt u uw digitale erfenis voor?

Twitter, LinkedIn, Facebook,... Steeds meer mensen laten in een testament opnemen of ze na hun dood wel of niet verder willen leven op internet. Hoe zorgt u ervoor dat uw digitale gegevens aan de juiste mensen doorgegeven worden?

(netto) - Vooral bij dertigers is er een tendens om niet alleen de regeling van hun zakelijk maar ook van hun privéleven na de dood in eigen handen te nemen. "Ze duiden een vertrouwenspersoon aan die de toegangscodes krijgt om online hun profielen te verwijderen of te beheren", zegt notaris Bart van Opstal in de krant De Morgen.

Zonder er echt bij stil te staan bouwen we elke dag aan een parallel leven online. E-mailaccounts, elektronische betalingen, sociale netwerken, gedeelde foto's... al die gegevens vormen samen ons digitaal erfgoed. En net als voor uw echte leven, moet u ook voor dit virtuele bestaan uw erfenis regelen. Alleen gelden er in cyberspace andere regels, en die kunnen de overlevenden het leven zuur maken.

Uw digitale leven beëindigen

Een e-mailaccount afsluiten? Eenvoudig, denkt u misschien. Niets is minder waar. Om een Gmail-account (het e-mailplatform van Google) af te sluiten na een overlijden, moet de wettelijke vertegenwoordiger van de overledene de overlijdensakte voorleggen en een bewijs dat hij de uitvoerder van het testament is.

Europeanen
zijn niet gelijk als ze erven
Lees meer

Bij de sociale netwerken is de situatie nog complexer. Zo overleeft uw virtuele dubbelganger u op Facebook en houdt hij contact met uw 'vrienden': ze ontvangen automatische berichtjes om u een gelukkige verjaardag te wensen, suggesties om u toe te voegen aan hun contacten… Een vervelende situatie die uw naasten niet kunnen rechtzetten, als ze niet over de codes beschikken om uw account af te sluiten.

Voorts blijven er nog een heleboel gegevens verweesd achter die samen uw virtuele erfgoed vormen. Denk maar aan de gevoelswaarde van online bewaarde foto's, lange jaren van elektronische correspondentie of geblokkeerde bedragen op online rekeningen.

Een aantal bedrijven heeft het gat in de markt ontdekt en biedt kant-en-klare oplossingen, die uw digitale erfenis in enkele kliks regelen.

Testamentkluis

Het nieuwste concept is de 'digitale testamentkluis'. Het principe is eenvoudig: u slaat er alle documenten over uw successie op en wanneer u overlijdt, wordt er een bericht gestuurd naar de aangewezen personen dat hen toegang geeft tot uw kluis. U kunt ook een brief of een video sturen naar begunstigden naar keuze.

Uw testament, levensverzekeringscontract, bankgegevens en alle administratieve documenten die nodig zijn voor de afwikkeling van uw erfenis worden bewaard op een beveiligde server. U kunt er ook foto's en video’s opslaan, en al uw waardevolle digitale bestanden.

Edeneo.fr biedt sinds augustus dit soort service aan. "Dankzij de digitale testamentkluis zijn alle documenten op de dag van uw overlijden onmiddellijk beschikbaar. Dat is een hele verandering, in het bijzonder voor laatste wilsbeschikkingen en wensen in verband met de uitvaart. Uw nabestaanden hoeven niet langer te wachten op het voorlezen van het testament. Gedaan ook met onvindbare levensverzekeringscontracten en brieven die verdwijnen", vertelt Gaël Perdriau, medeoprichter van de Franse site.

Het voordeel is dat alle documenten samengebracht zijn en dat u er zeker van bent dat ze na uw overlijden in de juiste handen komen. De abonnementsformules variëren afhankelijk van het gekozen opslagvolume en de duur: jaarlijks verlengbaar of 'levenslang'. (zie kader)

Hoeveel kost het?

Het aanbod varieert afhankelijk van het gewenste opslagvolume en de geselecteerde opties. Voor een opslagcapaciteit vanaf 1 GB betaalt u zo'n 20 à 30 euro per jaar of 200 à 300 euro voor het leven.

Onzekere toekomst?

Edeneo.fr heeft een duizendtal klanten, van wie driekwart voor een gratis formule koos. "Het concept is nieuw en erfeniskwesties zijn nog taboe. We richten ons op partnerschappen met verzekeraars en uitvaartondernemingen, die onze diensten dan voorstellen aan hun klanten", verduidelijkt Gaël Perdriau.

Voorlopig bestaat er nog geen Belgische equivalent, geïnteresseerden moeten dus bij onze buren gaan kijken. In Nederland biedt ziggur.nl een gelijksoortige service. Het is een nieuw fenomeen met een onzekere economische toekomst, wat inhoudt dat het risico op faillissement niet te verwaarlozen is. Drie jaar geleden legde een van de pioniers van de digitale kluis, ironisch genoeg Foreversafe genaamd, de boeken neer, waarbij de klanten slechts een maand kregen om hun gegevens te recupereren.

Voorzichtigheid is dus geboden: als u uw 'digitale erfenis' regelt via een bedrijf, lees dan aandachtig het contract om te weten wat de procedure is bij stopzetting van de activiteit.

Communiceren na uw dood

De Amerikaanse site Virtual Eternity maakt uw online kloon die uw virtuele leven na uw dood voortzet. Deze avatar heeft uw uitzicht en uw stem en vertelt voor eeuwig uw verhaal en uw anekdotes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud