Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe betrouwbaar is een draadloze wificamera?

Steeds meer particulieren installeren beveiligingsapparatuur aan hun woning. Een systeem met draadloze wificamera’s is het meest praktische. Maar hoe betrouwbaar zijn de beeldsignalen? De aandachtspunten voor wie een aankoop overweegt.
Wie meerdere wificamera’s wil omhooghangen, heeft een sterk netwerk nodig dat alle data kan verwerken. ©Getty Images

Wificamera’s zijn tegenwoordig populair omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn en u ze (bijna) overal kunt hangen. Bij bedrade camerasystemen is dat lastiger: u moet gaten in de muren maken voor de bekabeling en de camera’s in de buurt van een stopcontact plaatsen. Er bestaan kabels om zowel stroom als data door te sturen, ‘power over ethernet’-kabels, maar dan moet u beschikken over de juiste netwerkapparatuur.

Toch zijn draadloze wificamera’s niet altijd de betere optie. Ze zijn vaak duurder dan ‘gewone’ camera’s en als u meerdere draadloze toestellen wilt omhooghangen, hebt u een sterk wifinetwerk nodig dat die hele datastroom kan verwerken. Bovendien is wifi vatbaar voor onderbrekingen door materialen als glas en metaal, of door andere draadloze signalen, zoals die van microgolfovens of de wifi van de buren.

Tot slot is het mogelijk om het wifi-signaal rond uw huis te verstoren met een illegale ‘wifi-jammer’, een apparaatje dat signalen verbreekt. Als u het stabielst mogelijke beeldsignaal van uw camera’s wilt ontvangen, kiest u allicht beter voor een bekabeld systeem.

Niettemin is het aanbod aan draadloze beveiligingssystemen groot, met aanbieders als de Amazon-dochter Ring, Netatmo, Logitech en D-Link. In dit artikel focussen we op twee systemen die zich specifiek richten op particulieren die de camera’s mogelijk ook zelf willen installeren.

Google Nest Cam (IQ)

Google Nest is een bedrijf dat inzet op hardware voor het ‘connected home’. Dat betekent dat het naast bewakingscamera’s (voor binnen en buiten) ook rookmelders, deurbellen en thermostaten aanbiedt.

De Nest Cam Outdoor (229 euro) en de Nest Cam Outdoor IQ (379 euro) zijn twee bewakingscamera’s voor buiten. De Nest Cam is de oudste en haalt de IP65-norm voor water- en stofbestendigheid. De IQ doet het beter met een IP66-rating en laat ook op het vlak van de beeldkwaliteit zijn oudere broertje achter zich. Beide camera’s hebben een beeldhoek van 130 graden en sturen beelden door in 1080p-kwaliteit (1.080 op 1.920 pixels) aan 30 beelden per seconde. De IQ is bovendien uitgerust met een 4K-beeldsensor en kan beelden capteren in High Dynamic Range (HDR) voor een betere beeldkwaliteit. Ook is de IQ voorzien van een beter wifi-antennesysteem, wat de draadloze verbinding stabieler maakt.
De beelden van de Nest-camera’s kunt u bekijken op een website of in de Nest-app op uw smartphone.

Het wifi-signaal van de camera’s rond uw huis kan verstoord worden met een illegale ‘wifi-jammer’


Beide camera’s zijn uitgerust met artificiële intelligentie en kunnen u notificaties sturen als ze beweging detecteren. De IQ kan bovendien gezichten herkennen, waardoor de camera zo kan worden ingesteld dat u geen melding ontvangt als uw zoon of dochter rond het huis fietst. De IQ zoomt ook automatisch in op gezichten, zodat personen herkenbaar in beeld komen, een functie die Nest ‘Supersight’ noemt.

Die extra functies komen onder een belangrijke voorwaarde: enkel als u een abonnement neemt op de dienst Nest Aware - die de camerabeelden in de cloud opslaat - werken ze optimaal. De prijsberekening is vrij ingewikkeld, maar het komt erop neer dat u meer betaalt als u meer beelden wilt bewaren. Voor 5 dagen videogeschiedenis betaalt u 5 euro per maand, voor 10 dagen 10 euro, voor 30 dagen 30 euro. Dat bedrag geldt voor de eerste camera. Voor elke extra camera, betaalt u de halve prijs.

Nest komt binnenkort met eenvoudigere prijzen, maakte het eerder bekend. Het zal twee formules aanbieden waarbij het aantal camera’s geen rol meer speelt. Voor Aware betaalt u dan 5 euro per maand voor 30 dagen videogeschiedenis, en dat alleen als de camera beweging opmerkt. Voor Aware Pro, waarbij de beelden 24/7 geregistreerd worden en 60 dagen bewaard worden, betaalt u 10 euro per maand.

Arlo Pro 3

Ook Arlo, een dochter van de fabrikant van netwerkapparatuur Netgear, heeft een groot gamma van beveiligingscamera’s. Het topmodel - tot de komst van de Arlo Ultra - is de Arlo Pro 3. Die beschikt over veel functies die ook Nest in zijn camera’s inbouwt, zoals de mogelijkheid om gezichten te herkennen, al haalt de Pro 3 er ook postpakjes, auto’s en voertuigen uit. Ook zij haalt de IP65-norm.

Een groot verschil is dat de Arlo een oplaadbare accu heeft, wat de installatievrijheid bijna onbeperkt maakt. Met een volle batterij zingt de Pro 3 het drie tot zes maanden uit, maakt Arlo zich sterk. Als de accu leeg is, duurt het ongeveer 3,5 uur voor hij helemaal is opgeladen.

Voorts is de Pro 3 uitgerust met een lamp, die automatisch aangaat als de camera beweging detecteert, en een sirene. Met die lamp kan de Pro 3 - zowat als enige op de markt - nachtopnames in kleur maken, al komt dat de kwaliteit van het beeld niet altijd ten goede. Net als de Nest Cam beschikt de Pro 3 over infrarood en kunt u de lamp uitschakelen.

De Nest Cam IQ zoomt automatisch in op gezichten, zodat personen herkenbaar in beeld komen.


Een ander verschil is dat de Arlo niet rechtstreeks op uw wifinetwerk inhaakt, maar draadloos verbinding maakt met een eigen hub die u op uw router inplugt. Elke hub kan de signalen van vijf camera’s ontvangen. Is dat niet genoeg, dan kunt u een tweede hub gebruiken. De camera’s mogen maximaal 90 meter van de hub geplaatst worden en die afstand verkleint als u muren, plafonds of een struikgewas wilt overbruggen.

Een set van twee Pro 3-camera’s en één hub kost 525 euro. Een extra camera schaft u voor 299 euro aan. Arlo biedt twee cloudabonnementen aan: Premier (2,79 euro per maand voor één camera en 8,99 euro voor maximaal vijf) en Elite (respectievelijk 4,49 en 13,99 euro). In beide formules worden de beelden 30 dagen bewaard, bij Premier in HD-kwaliteit en bij Elite in 4K.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud