Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe een tv kiezen?

Kiest u best voor een lcd-, een plasma- of een led-scherm? Wellicht brengen de aanhoudende prijsdalingen ook u in verleiding. Maar is het nu wel het meest geschikte moment om een flatscreen te kopen? Zijn de aanlokkelijke promoties louter ingegeven door de kerstsfeer of gaan ze ten koste van de kwaliteit? Netto geeft u enkele tips.

(netto) - To buy or not to buy? Dat is de vraag die heel wat consumenten zich stellen nu de eindejaarsfeesten voor de deur staan. Maar diezelfde vraag houdt ook de elektronicadistributeurs bezig. En dat is logisch, want binnen de tijdsspanne van een kleine maand realiseren zij bijna een kwart van hun jaaromzet. Bovendien wordt de verkoop, ondanks de crisis, opgekrikt door de technologische hoogconjunctuur. De lancering van de hogedefinitietelevisie, in combinatie met de inspanningen die geleverd worden voor de overgang naar digitale televisie, zorgen ervoor dat u zich bijna automatisch verplicht voelt om een flatscreen te kopen. Maar het gamma is erg uitgebreid. Hoe maakt u de juiste keuze?

1. Welke prijs?

Philippe Citroën, algemeen directeur van Sony Frankrijk, zei onlangs met een zekere ironie dat de markt van de flatscreens in 2009 "tweeënvijftig dolle weken heeft gekend". De prijs van televisietoestellen daalde in bepaalde gevallen met bijna 25 procent in een jaar tijd. Iedereen stelt zich dan ook terecht de vraag of die aanlokkelijke seizoenspromoties ten koste gaan van de professionele marges, of wat veel erger is, van de kwaliteit van de onderdelen. De flatscreens bestemd voor de doorsnee consument hebben de laatste tijd alleszins geen grote vernieuwingen ondergaan. De vermeende revolutie van de 3D televisie wordt immers maar in de loop van 2010 verwacht.

Dit jaar is de eenheidsprijs van breedbeeldtoestellen bijna omgekeerd evenredig met de grootte van het scherm. Hoe groter het scherm, hoe meer de prijs verhoudingsgewijs daalt. Die lage prijs wordt in stand gehouden door het succes van de verkoop, die op zijn beurt gevoed wordt door het systeem van vraag en aanbod. Doordat flatscreens erg geliefd zijn bij de consument, worden de verkopers aangespoord tot schaalvergroting. Daardoor kunt u al een 32” scherm (82 cm diagonaal) van een goede kwaliteit kopen voor een prijs van 390 tot 599 euro. Of een 40’’ scherm (102 cm) voor minder dan 900 euro.

Daarnaast zijn distributeurs zoals MediaMarkt het gevecht aangegaan met e-commerce voor consumentenelektronica. Online betaalt u meestal 30 procent minder dan in de winkel. Maar laat u bij het online kopen niet alleen leiden door de lagere prijs. U kunt namelijk geconfronteerd worden met heel wat problemen die inherent zijn aan de verkoop via internet. Zo kunt u problemen ondervinden met de garantie of wanneer u een defect toestel wilt terugzenden. Kortom, of u uw flatscreen nu online of in de winkel koopt, u moet altijd met enkele basisprincipes rekening houden.

2. Welke technologie?

De flatscreenmarkt steunt op twee pijlers: de lcd- en de plasmaschermen. De gebruikte technologie is verschillend maar toch vergelijkbaar. Beeld u het lcd-scherm in als een reusachtige sneeuwvlok samengesteld uit minuscule vloeibare kristallen en het plasmascherm als een mozaïek van microscopische gasbelletjes. De twee procedés van beeldvorming maken echter dat hun rendement onderling verschilt. Het scherm met vloeibare kristallen zal bijvoorbeeld een lichter beeld geven en is dus het meest geschikt in een lichte omgeving. Het plasmascherm daarentegen zorgt voor diepere contrasten en is ideaal om een bioscoopsfeer te creëren. Maar dankzij de technologische vooruitgang zijn de respectievelijke prestaties van beide type schermen bijna evenwaardig, terwijl de prijsverschillen tussen beide modellen kleiner worden.

Tot slot is er nog het led-scherm. Led is de allernieuwste technologie en biedt de beste kwaliteit. Het contrast is beter, het energieverbruik ligt 40 procent lager en het heeft een langere levensduur (tot 100.000 uur). Led-schermen hebben eigenlijk maar één groot nadeel, en dat is hun prijs. Voor een led-scherm van een goede kwaliteit betaalt u gemakkelijk 2.000 euro, terwijl u voor een plasmascherm van een evenwaardig gamma ‘slechts’ 1.500 euro moet neertellen en voor een toestel op basis van vloeibare kristallen zelfs minder dan 1.000 euro. De markt van lcd-schermen met led-achtergrondverlichting is dan weer nog te jong.

3. Welke beeldkwaliteit?

De helderheid en de beeldscherpte zijn uiteraard afhankelijk van het medium waarmee u ‘uitzendt’. Als u zweert bij videocassettes, denk dan twee keer na voor u in een dure flatscreen investeert. Bent u een fervent aanhanger van Blu-Ray? Denk dan ook twee keer na. Of laat u op zijn minst niet verleiden door de veelal misleidende etikettering. Het label HD Ready betekent dat het scherm hoge definitie ondersteunt, en dat zowel bij ‘progressieve’ aftasting (in tegenstelling tot wat de term zou kunnen doen vermoeden, verschijnen 720 of 1080 lijnen tegelijkertijd op het scherm), als bij ‘geïnterlinieerde’ aftasting (afwisseling van even en oneven lijnen). De benaming HD Ready beantwoordt aan strikte criteria en staat garant voor kwaliteit. Het logo Full HD biedt daarentegen geen enkele garantie omdat het aan geen enkele voorwaarde moet voldoen (het moet enkel een schermresolutie van 1080 lijnen hebben).

De resolutie is dus een slecht criterium. Baseer u dus liever of informatie over de helderheid, het contrast en de digitale onregelmatigheden. Maar ook het contrast is niet altijd een goed criterium. De contrastratio duidt de verhouding aan tussen de witste en de somberste delen van het beeld. En als de fabrikanten graag uitpakken met duizelingwekkende contrastniveaus, is dat omdat die niet steeds op dezelfde wijze berekend worden. De beste test bestaat er dus in het scherm zelf uit te proberen in reële omstandigheden: weerspiegeling van de winkelverlichting, het medium waarmee uitgezonden wordt, enzovoort.

De HDMI-ingang tot slot is de digitale opvolger van de scart-ingang. HDMI zorgt ervoor dat zowel beeld en geluid in uitstekende omstandigheden worden overgebracht. De audiovisuele mogelijkheden zullen nog slechts minimaal variëren, en dat in functie van de karakteristieken van de software die door de fabrikanten gebruikt wordt.

Maar op het einde van de rit is het uiteindelijk uw eigen oordeel dat de doorslag geeft. Want niet iedereen heeft dezelfde smaak, en ook niet dezelfde portefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud