Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe energie besparen in de keuken?

Nergens in huis staan zoveel elektrische apparaten als in de keuken. Wie de kosten van zijn energiefactuur wil terugdringen, kan daar alvast beginnen.

(netto/netonline.be) – Als u werk wilt maken van uw energieverbruik, dan volstaat het niet om enkel de meest energiezuinige toestellen aan te kopen. U zal ook de manier waarop u kookt, keukentoestellen gebruikt of voeding bewaart, moeten bijsturen. We geven alvast enkele tips voor de belangrijkste keukentoestellen.

Op jacht...
naar energielekken in huis
Lees meer

Koelkast en diepvriezer

De grootste energievreters in een keuken zijn de koelkast en de diepvriezer. Van meet af aan een energiezuinig toestel kopen, is een investering die op lange termijn zeker opbrengt. De meest energiezuinige toestellen kan u herkennen aan hun A+ of A++-label. Besteed ook aandacht aan de plaats waar u de toestellen neerzet. Vermijd warme plaatsten (vlakbij het fornuis of de oven, in de zon,…) want dan hebben ze meer energie nodig om te koelen.

Gebruik de toestellen ook verstandig: laat de deuren niet open staan, kies geen modellen die te groot zijn voor uw gezin, ontdooi een diepvries regelmatig (een rijmlaag van 2 millimeter zorgt voor een meerverbruik van 10 procent) of ontdooi diepgevroren producten in de koelkast (ze zorgen voor extra koude),… Verlies ook de temperatuur van de koelkast niet uit het oog: de ideale temperatuur is 4 à 5 graden. Bij een hogere temperatuur zal het voedsel snel bederven, bij een lagere temperatuur verbruikt u meer energie dan nodig.

10 gadgets...
die helpen besparen
Lees meer

Fornuis

Er bestaan verschillende soorten fornuizen en het energieverbruik varieert sterk. Fornuizen op aardgas zijn meestal het voordeligst. Dat komt omdat er in tegenstelling tot elektrische fornuizen geen opwarmtijden zijn: de warmte wordt meteen gegenereerd waardoor u minder tijd nodig hebt. Elektrische fornuizen verbruiken dan ook vaak dubbel zo veel energie als fornuizen op aardgas. Haalt u liever geen aardgas in huis, dan kan u toch nog energie besparen door te kiezen voor kookplaten met inductie. Die warmen heel snel op en er verdwijnt geen restwarmte. Het energieverbruik ligt meteen 40 procent lager dan een klassiek elektrisch fornuis.

Schenk ook voldoende aandacht aan uw potten en pannen. Kies voor modellen met een vlakke bodem die de warmte goed geleiden. Maak ook dankbaar gebruik van deksels. Koken zonder deksel betekent dat u tot drie keer meer energie verliest. Met een snelkookpan kan u dan weer 40 tot 70 procent energie besparen. Hou er ook rekening mee dat u een  klassiek elektrisch fornuis gerust kan uitschakelen nog voor de bereiding helemaal klaar is (de kookplaat geeft immers nog geruime tijd warmte af) en vermijd kookpotten die te groot zijn voor het kookvlak. Gebruik ook niet te veel water: groenten en aardappelen moeten slechts voor één derde onder water staan. Hoe meer water u gebruikt, hoe meer energie u nodig hebt om de kookpot op te warmen.

De sluimerstand...
bedriegt u
Lees meer

(Microgolf)oven

Bent u op zoek naar een nieuwe oven? Dan is een gasoven de meest zuinige oplossing. Kies in elk geval voor een warmeluchtoven: door de circulatie van warme lucht in de over wordt de warmte beter verdeeld en worden de opwarmtijden fors teruggeschroefd.

Een oven is overigens bij uitstek geschikt voor grote hoeveelheden. Voor de opwarming van kleine porties daarentegen is een microgolfoven tot bijna de helft zuiniger dan een gewone oven of fornuis.

Als u de oven gebruikt, is het ook geen goed idee om de ovendeur even te openen: daardoor daalt de temperatuur meteen met 25 graden en duurt het langer vooraleer het gerecht klaar is. Zet de oven ook af zo'n tien minuten vooraleer het gerecht is opgewarmd. Zolang u de deur niet opent, blijft de warmte aanwezig en kan het gerecht verder sudderen.

Groene keukens

Ook keukenfabrikanten gaan actief op zoek naar energiezuinige concepten. Zo stelde Whirlpool vorig jaar een 'groene' keuken voor die tot 70 procent energie zou besparen. Opvallende nieuwigheden waren een koelkast die zich in een lade bevond en een dampkap die de zuigkracht automatisch aanpast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud