Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe houdt u uw gsm-factuur betaalbaar?

Ondoordacht gebruik van uw gsm kan u in een vicieuze cirkel van schulden doen belanden. Vermijd die situatie door uw factuur uitvoerig op te volgen.
Zo raakt u niet
bedolven onder schulden
Lees meer

(netto/vers l'avenir) – Volgens de krant Vers l’Avenir is liefst 50 procent van Belgische families het slachtoffer van een vicieuze cirkel van oplopende schulden door telefoonkosten en dan vooral met de gsm. "Die facturen, waarbij men schulden moet betalen aan telefonieoperatoren, vertegenwoordigen 43,2 procent van de dossiers behandeld door schuldbemiddeling. Het gemiddelde verschuldigde bedrag op die facturen is maar liefst 868,63 euro", zegt de krant.

De gemiddelde maandelijkse gsm-factuur van de Belg bedraagt 26,26 euro. Dat blijkt uit cijfers van het jaarlijkse rapport over de telecomsector uitgevoerd door de Europese Commissie. Dat bedrag overschrijdt het maandelijkse Europese gemiddelde van 19,49 euro.

Ondoordacht gsm-gebruik

Die buitensporige bedragen zijn duidelijk het gevolg van ondoordacht gsm-gebruik. Vers l’Avenir: "Vooral jongeren worden nog steeds erg beïnvloed door reclame. Ze worden aangemoedigd om gsm’s te kopen. En vooral het gsm-gebruik leidt tot schulden." Hoe kan u gsm-schulden vermijden? Enkele praktische tips.

1. Bepaal een vast tarief

Vanaf het moment dat u beslist heeft om uw gsm-factuur te temperen, kan u een bezoekje brengen aan uw gsm-operator en vraagt u een aanpassing van uw tarief. Dat heet een ‘tariff check-up’. Dan kan uw operator u een tariefplan voorleggen dat aangepast is aan uw verbruik. Wilt u hier meer over weten? Klik dan hier.

2. Loop niet in de val van ringtones

Zelfs als een erg aanlokkelijke aanbieding op een site u voorstelt om gratis een nieuwe ringtone op uw gsm te downloaden, mag u zich niet laten verleiden. Op het moment dat u uw gsm-nummer doorgeeft, schrijft u zich eigenlijk in voor een wekelijks abonnement. Al snel kan dat abonnement uw maandelijkse factuur laten oplopen met tientallen euro’s. Klik hier voor meer informatie hierover.

3. Gebruik het gratis nummer 1299

Met het prefix van het gsm-nummer dat u ingeeft, weet u niet altijd wat de gsm-operator van uw gesprekspartner is. Hoe kan u dan weten of uw gesprekspartner klant is bij Base, Mobistar of Proximus? Dat kan gemakkelijk, op het gratis nummer 1399 kan men u helpen via uw gsm of via het internet.

4. Haal geld (of niet) uit uw gsm

Als u zich gratis inschrijft op de mobiele reclameactie van Pumbby, aanvaardt u dat u maximaal 10 reclameberichten per dag krijgt op uw gsm. Probleem is wel dat uw gsm-operator u de kosten aanrekent van het downloaden van reclameberichten van het internet. Als u geen dataspecifiek abonnement wenst, kan Pumbby daardoor wel erg duur uitvallen.

5. Wees onverbiddelijk op vakantie

Vertrekt u vóór 1 juli 2009 op vakantie, wees dan onverbiddelijk voor uw gsm-gebruik. Na die datum worden de tarieven naar beneden herzien bij alle Europese gsm-operatoren. Vanaf 1 juli mogen ze niet meer dan 0,43 euro per minuut aanrekenen voor gedane oproepen en 0,19 euro voor oproepen gekregen in een ander Europees land. Het versturen van sms’jes in een ander Europees land wordt begrensd op 0,11 euro per sms. Tot slot, mobiel internetten in het buitenland mag niet duurder zijn dan 1 euro per megabyte die u downloadt.

Weldra een vierde gsm-operator?

Uit het jaarlijkse rapport over de staat van de telecomsector door de Europese Commissie blijkt dat België een slechte leerling is. Te hoge tarieven, gebrek aan concurrentie en een warboel op vlak van regelgeving. Dat zijn slechts enkele elementen die Viviane Reding, Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, aanhaalt. Ze onderstreept dat de concurrerende mechanismes nog niet werken in België. En toch lijkt het alsof de situatie in de goede richting evolueert. Het rapport over België toont aan dat de concurrentie aangewakkerd mag worden in ons land door UMTS-netwerk toe te passen. "Ik stel enkel vast dat het omliggende kader bestaat en de middelen voorhanden zijn. Er zijn dus duidelijk tekenen van interesse", zegt Reding. Kabeloperatoren VOO en Telenet zouden zich kandidaat stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud