Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe kiest u het beste energiecontract?

Via tal van vergelijkingswebsites, zoals de V-test van de VREG, is het doodsimpel op basis van uw eigen verbruik een overzicht te hebben van de leveranciers en hun tarieven. Alleen is dat nog maar het beginpunt. Want welk contract moet u kiezen? Zowel qua prijsformule als naar looptijd zijn er uiteenlopende mogelijkheden.
©iStock

Om te beginnen is er de keuze tussen een vast of een variabel contract. Met een vast contract weet u de hele looptijd perfect welk energietarief u moet betalen. Dat betekent echter niet dat uw factuur niet kan stijgen. De vaste contracten zijn in ons land eerder semivariabele formules: de energieprijs ligt vast, maar een stijging van taksen en distributietarieven wordt wel doorgerekend. Wie kiest voor een variabel contract is niet enkel afhankelijk van de evolutie van de distributietarieven, maar ook van de evolutie van de energieprijzen. Want die past de leverancier aan op basis van de marktschommelingen. De tarieven kunnen dalen, maar de energiefactuur kan ook stijgen als de energieprijzen op de internationale markten de hoogte ingaan.

Ivo Mechels van Test-Aankoop geeft de voorkeur aan vaste elektriciteitscontracten. ‘Die bieden momenteel niet enkel de voordeligste tarieven, ze bieden de consument ook zekerheid over wat hij moet betalen. Probeer daarom voor een zo lang mogelijke looptijd te kiezen. Contracten met een looptijd van drie jaar zijn vaak amper 20 euro duurder, terwijl ze voor een veel langere ­periode zekerheid bieden.’

Verbrekingsvergoeding

De afschaffing van de verbrekingsvergoeding maakt dergelijke contracten ook een stuk aantrekkelijker dan voorheen. Bij wie vroeger een vast contract met een langere looptijd afsloot, knaagde altijd de vrees dat de tarieven fors zouden dalen. Dat kon de consument opzadelen met een contract dat veel duurder was dan de markttarieven. Maar intussen is het perfect mogelijk elk contract kosteloos op te zeggen, ook als de looptijd nog niet is verstreken. Dat betekent dat u nu een contract voor drie jaar kunt ­afsluiten en volgend jaar toch kosteloos van leverancier kunt veranderen als blijkt dat er dan voordeligere tarieven zijn.

Tariefformules

Ook wie niet van leverancier verandert, kan nog altijd een besparing realiseren. Dat kan door bij dezelfde leverancier over te schakelen naar een voordeliger contract. Elegant, Eneco en Lampiris bieden één tariefformule aan voor al hun klanten. Maar bij Belpower, Electrabel, Eni, Essent, Luminus en Octa+ heeft de consument de keuze tussen soms wel zeven tariefformules voor gas of elektriciteit. Voor een doorsneegezin van vier personen met een jaarverbruik van 3.500 kWh loopt het verschil tussen de duurste en de goedkoopste formule bij Luminus op tot 111 euro per jaar. Bij Electrabel, Eni en Essent is dat zo’n 74 euro en bij Octa+ is dat 42 euro. Enkel bij Belpower is er amper een verschil tussen de formules. Omdat de verschillen soms aanzienlijk zijn, wil minister Vande Lanotte dat de energieleveranciers voortaan minstens een keer per jaar hun klanten op de hoogte brengen van gunstigere formules die de leveranciers aanbieden op basis van het verbruiksprofiel van de klant.

Wie kiest voor de goedkoopste formule moet vaak wel inboeten op service. Zo pakken enkele leveranciers die voorheen niet bekendstonden om hun lageprijzenpolitiek uit met internetformules die voor veel consumenten bovenaan in de rangschikking van beste tarieven staan. Maar met een FixOnline-contract (Electrabel) of Click-formule (Luminus) kunt u enkel nog online of via mail contact opnemen met de leverancier of ontvangt u facturen enkel nog elektronisch. Dat die leveranciers nu goedkope tarieven aanbieden, zegt ook niets over hun andere tariefformules. Andere contracten van Electrabel en Luminus blijven vaak nog steeds de duurste op de markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud