Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe kiezen tussen een vast of variabel energiecontract?

Wie beslist zijn energieleverancier vaarwel te zwaaien, staat nog voor de moeilijke keuze om een contract te kiezen.
©iStock

De elektriciteitsfactuur is vanonder het stof gehaald, uw jaarlijks verbruik hebt u netjes ingegeven in de simulator en de ‘doe de test’-knop is aangeklikt. Het is slechts enkele minuten werk, maar intussen staart u al een tijdje naar de resultatenpagina. Welke keuze moet u maken? En welk contract moet u kiezen?

De basisvraag is eenvoudig: kunt u leven met een schommelend tarief of niet? Wie kiest voor een vast contract weet op voorhand welk tarief hij aangerekend krijgt en komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Alleen zijn er amper leveranciers die een 100 procent vast contract aanbieden. De meeste bieden semivariabele formules aan. Het energietarief blijft ongewijzigd, maar de leveranciers kunnen uitzonderlijke kosten wel doorrekenen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de netbeheerder de distributietarieven optrekt. Bij de variabele contracten fluctueren ook de gas- en de elektriciteitstarieven in functie van de marktschommelingen. ‘Voor de contractkeuze ligt de bal in het kamp van elke individuele klant. Wie kiest voor een vast of semivariabel contract kan een opportuniteit missen als de tarieven dalen. Maar omgekeerd moet je budget ook een hogere energiefactuur aankunnen’, adviseert VREG-directeur Dirk Van Evercooren.

Geen opzegvergoeding

De samenstelling van de energietarieven is nogal obscuur.
Dirk Van Evercooren,
VREG-directeur

Zelf de energieprijzen voorspellen blijkt als consument een onmogelijke taak. ‘De samenstelling van de tarieven is nogal obscuur. Het is heel moeilijk om te achterhalen welke parameters achter de tarieven schuilgaan. Het lijkt me beter uw tarief op geregelde tijdstippen te vergelijken met de tarieven van een andere leverancier. Wie hogere tarieven moet betalen op een moment dat andere leveranciers een verlaging doorvoeren, kan door het verdwijnen van de opzegvergoeding toch heel makkelijk van leverancier wisselen’, zegt Van Evercooren.

Ook volgens Stefan Dochy, energiespecialist van de consumentenorganisatie Test-Aankoop, is het bijna onbegonnen werk om te achterhalen hoe uw energietarief wordt berekend, laat staan dat u daarmee aan de slag kan om de evolutie ervan te voorspellen om uw contracttype te bepalen. ‘Elke leverancier hanteert daarvoor een andere formule en gebruikt verschillende parameters. Die zijn grotendeels afhankelijk van de evolutie op de gas- en oliemarkt, maar ook van de loonevolutie in verschillende sectoren’, zegt Dochy.

Elektriciteit: (semi)vaste contracten het voordeligst

Toch hebt u als consument enkele aanknopingspunten die u kunt gebruiken bij de keuze voor een leverancier of een contract. Dat begint met een strikt onderscheid te maken tussen een gas- en een elektriciteitscontract. De leverancier met het laagste gastarief is niet noodzakelijk de goedkoopste op de elektriciteitsmarkt. Het kan dus lonen om voor beide bij een andere leverancier aan te kloppen. ‘Doorgaans zijn voor elektriciteit de (semi)vaste contracten het voordeligst. Veel hangt natuurlijk af van uw eigen verbruik, maar algemeen bieden momenteel Lampiris, Belpower, Eneco en Octa+ de scherpste tarieven’, stelt Dochy vast. Hij raadt ook aan meteen voor een contract met een looptijd van drie jaar te kiezen: daarmee bent u al voor langere tijd gerust. En nu de opzegvergoeding is afgeschaft, kunt u toch nog voortijdig uw contract verbreken als u elders goedkoper terechtkunt.

Gas: variabele contracten

Voor uw gasleverancier is de keuze iets complexer. Sommige leveranciers baseren hun tarieven op de prijs van aardgas terwijl andere zich baseren op de evolutie van de olieprijzen. Hier bieden volgens Test-Aankoop de variabele contracten de scherpste tarieven, maar dan richt u zich het best op de leveranciers die hun tarieven baseren op de gasprijzen (Lampiris, Eneco, Essent en Octa+). ‘De gasprijzen zijn veel stabieler dan de oliemarkt. Bovendien is er een grote gasvoorraad op de internationale markten en dat weerspiegelt zich in lagere prijzen. De olievoorraad daarentegen is veel beperkter en de prijsschommelingen zijn veel sterker.’

 Snelle overstap

Voor wie uiteindelijk de sprong waagt, is alles in principe in enkele minuutjes afgehandeld. U neemt contact op met de nieuwe leverancier, die vervolgens achter de schermen alles regelt met uw oude leverancier. In principe mag de hele procedure maar 21 dagen duren. In de praktijk moet u echter rekenen op een à twee maanden.

Voor wie de overstap maakt via het internet of telefonisch, geldt een bezinningsperiode van tien dagen waarin u nog kunt afzien van het nieuwe contract. Pas daarna wordt de overstapprocedure gestart. Bovendien beginnen de meeste nieuwe contracten pas te lopen aan het begin van elke maand. Maar zodra dat rond is, kunt u weer een tijdje op beide oren slapen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud