Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe koopjes doen in de supermarkt?

Kijk je in deze dure tijden je kasticket grondig na? Ga je dikwijls na hoeveel kortingsbonnen of punten je al verzameld hebt? Het zijn gewoontes die bij sommigen zijn uitgegroeid tot een echte reflex.
Advertentie
Wat is dat eigenlijk
e-couponing ?
Lees meer

14 bonnen per Belg

Slimme winkelkaart

Het fenomeen heeft intussen zodanig grote proporties aangenomen dat Colruyt een manier heeft bedacht om die onoptelbare kortingformules (thuis, in de rekken, aan de kassa) te vermijden. Het warenhuis biedt zijn klant sinds enkele maanden een kaart aan die de kortingen waarop hij volgens de inhoud van zijn winkelkar recht heeft, automatisch verrekent.

Zegelacties

Bij zegelacties kan je ook artikelen (vaak keukengerei of linnengoed) voor een lagere prijs kopen. Met de Visa-kaart van Carrefour geniet je, naar gelang van de maand en de week, van kortingen en promotieacties op bepaalde aankopen. Op 'promodinsdagen' krijg je per aankoopschijf van 40 euro een bon van 2 euro, geldig op je volgende aankoop.

Big Brother in de supermarkt

"3 voor 2" is onze lieveling

Alle middelen zijn goed om de consument te lokken. De enquête die we eerder hielden (zie hiernaast) hebben toch bepaalde voorkeuren naar boven gebracht. De voorkeur van de Belg gaat vooral uit naar de formule '3 voor de prijs van 2' of de klantenkaart die een totale korting op het kasticket geeft. Bonnen om uit te knippen vinden we blijkbaar enerverend en niet echt praktisch.

4% kastickets bevat fouten

Kastickets bevatten
te veel fouten
Lees meer

Reken niet op de supermarkten om je kasticket ook daadwerkelijk te verlichten. Het doel is pas bereikt als alle kortingen waar je recht op hebt, ook effectief verrekend worden. En dat is niet vanzelfsprekend. Een recent onderzoek van de dienst Controle en Bemiddeling van de FOD Economie heeft aangetoond dat 4 procent van de kastickets fouten bevat. En als de betaalde prijs niet overeenstemt met de prijs aangegeven in de rekken, is dat meestal ten nadele van de consument. Ook promoties en andere afprijzingen ontsnappen niet aan dat fenomeen. Ook etiketten die recht geven op een automatische korting aan de kassa, glippen soms door de mazen van het net. Hetzelfde geldt voor afgeprijsde artikelen die voor de volle prijs geafficheerd blijven. Je kan dus maar best je kasticket controleren.

Prijsevolutie

Hoe merken
je bedriegen
Lees meer

De website van het OIVO biedt sinds kort een maandelijks overzicht van de prijzen van 104 producten en alledaagse consumptiegoederen. Het onderzoekscentrum analyseert de prijsevolutie van die producten in verschillende winkels. Zo krijg je zicht op de prijsschommelingen doorheen de tijd. Maar dat is niet alles. Een erg gedetailleerde persoonlijke test over je consumptiegewoonten maakt je duidelijk hoe je dagelijks kunt besparen.

 

 

Colruyt, de goedkoopste
Kortingsbonnen en promotieacties zijn natuurlijk mooi meegenomen. Maar de goedkoopste basisprijs is zeker even belangrijk. Volgens het jaarlijks onderzoek dat Test-Aankoop uitvoert in 600 winkels is Colruyt het goedkoopste grootwarenhuis in België. Makro, Carrefour, Super GB, Eurospar, Champion, Cora en Intermarché bevinden zich onder het gemiddelde, maar zijn 7 tot 12 procent duurder dan Colruyt. Super GB Partner, Spar, Delhaize, AD Delhaize, GB Contact en Proxy Delhaize liggen op het gemiddelde met indices tussen 113 en 118. Match en Smatch zijn duurder dan het gemiddelde en Louis Delhaize is aanzienlijk duurder dan het gemiddelde (met index 139).

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud