Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe koppelverkoop uw leven zal veranderen

Het Belgische verbod op koppelverkoop wordt door Europa helemaal onderuit gehaald. Daarmee staan ook andere Belgische regels op de helling. En dat zal ook de consument merken.
In Frankrijk kunnen klanten van telecom-operator Orange een iPhone kopen bij het afsluiten van hun gsm-abonnement.

(netto)- België mag geen striktere eisen opleggen voor de bescherming van de consument dan die waarin de Europese richtlijn betreffende oneerlijke handelspraktijken voorziet. Het arrest van het Europees Hof van Justitie over koppelverkoop zet een reeks bepalingen van de Belgische wet op de handelspraktijken op de helling. Europa is al een inbreukprocedure gestart.

Welke regels, die de consument direct beïnvloeden, staan op de helling?

Koppelverkoop

België is de enige Europese lidstaat waar koppelverkoop of het gezamenlijk aanbieden van producten in ruil voor prijsvermindering verboden is. Het arrest dat het Europees Hof van Justitie gisteren velde, maakt brandhout van dat verbod. Producenten die een commerciële actie van koppelverkoop over heel Europa wilden opzetten, moesten die actie tot nog toe speciaal aanpassen voor België.

Verkooppromoties

De Belgische wetgeving inzake verkooppromoties is erg gedetailleerd. Zo eist België bij prijsverminderingen een duidelijke vermelding van de start- en einddatum. Er zijn zelfs typografische eisen. Kortingsbonnen mogen niet op verschillende producten slaan en moeten de prijsreductie in cijfers én in procenten vermelden. Europa verbiedt wel bedrieglijke reclame, maar geen prijsvergelijkingen. Die specifieke eisen halen bovendien de maximale harmonisering op Europees niveau onderuit, vindt de Europese Commissie.

Sperperiode

De Commissie maakt bezwaar tegen de sperperiode voor de koopjes. Die verbiedt de aankondiging van prijsverminderingen gedurende de zes weken voorafgaand aan de koopjes. Handelaars mogen in België in die periode wel prijsverminderingen toekennen, maar ze niet afficheren.

Leurders

In België geldt een plafond van 250 euro voor de verkoop aan huis. Leurders mogen geen producten aanbieden die boven dat bedrag gaan. Ook die bepaling gaat verder dan de Europese voorschriften en moet dus verdwijnen.

Vroeger mocht het niet, voortaan wel:
  • In de telecomwinkel: u koopt een gsm-abonnement en krijgt er een gratis gsm bij.
  • In de elektrowinkel: u koopt een televisie en krijgt er een dvd-recorder tegen halve prijs bij.
  • Bij de bank: u sluit een hypotheeklening af en krijgt er een gratis brandverzekering bij.
  • In het tankstation: u bent een trouwe klant en krijgt gratis pechverhelping.
  • Bij de autodealer: u koopt een auto en krijgt er een goedkopere gratis bij.
  • In de sportwinkel: u koopt een nieuw tennisracket en krijgt er zes tennisballen bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud