Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe meer drinkwater u verbruikt, hoe hoger factuur

Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) wil een progressief tarief invoeren voor het gebruik van leidingwater. Daardoor zal water duur worden voor wie abnormaal veel verbruikt.
©REUTERS

Minister Joke Schauvliege wil mensen die abnormaal veel drinkwater gebruiken, beboeten. Wie dat kraantjeswater gebruikt om wekelijks de auto te wassen, de moestuin te besproeien of het zwembad te vullen, zou de waterfactuur zien stijgen. Omgekeerd worden mensen die weinig verbruiken, beloond. ‘Zij zouden relatief minder betalen. Voor grote gezinnen, die om die reden meer water verbruiken dan gemiddeld, worden correcties doorgevoerd’, meldde Schauvliege gisteren in De Standaard.

De minister vond inspiratie in het Brussels Gewest. De prijs per kubieke meter is er afhankelijk van de verbruikte hoeveelheid leidingwater en de gezinssamenstelling. Voor de eerste 15 kubieke meter per gedomicilieerde persoon hanteert Brussel een goedkoop tarief van 2,3 euro per kubieke meter. Die prijs loopt stelselmatig op als er per persoon meer dan 15, 30 of 60 kubieke meter drinkwater wordt verbruikt. Op de schijf boven 60 kubieke meter betaalt een Brussels gezin bijna 5,9 euro per kubieke meter.

©Mediafin

Ter vergelijking: in Vlaanderen bedraagt de gemiddelde prijs per kubieke meter 4,3 euro. Dat is een gemiddelde, omdat de prijs afhankelijk is van de regio waar u woont. Van die 4,3 euro betaalt u maar 1,9 euro voor het drinkwater. Ruim de helft (56 procent) of 2,4 euro is een vergoeding voor het afvoeren, inzamelen en saneren van verbruikt water door gemeenten en andere overheden ( zie grafiek).

Schauvliege beklemtoont daarom ook dat aan het gebruik van drinkwater een hoge maatschappelijke kostprijs verbonden is.

Een progressief tarief past in het beleid om de Vlaamse gezinnen aan te zetten tot een meer rationeel waterverbuik. Wie een woning bouwt, is al langer verplicht een regenwaterput te installeren. ‘Gebruikt u het opgevangen hemelwater om uw wc door te spoelen, dan spaart u een derde van het totale waterverbruik uit’, zegt Marc Buysse, de directeur van AquaFlanders, de federatie van de Vlaamse drinkwaterbedrijven.

Schauvliege besliste eerder ook al de 15 kubieke meter ‘gratis’ water af te schaffen. Tot nu zijn de watermaatschappijen verplicht jaarlijks en per gedomicilieerde 15 kubieke meter kosteloos te leveren. Dat feestje gaat volgend jaar niet meer door. ‘Vanaf 1 januari 2016 wordt dat gratis water afgeschaft,’ zegt Tine Vandecasteele, de adjunct-woordvoerster van Schauvliege.

Aan het gebruik van drinkwater is een hoge maatschappelijke kostprijs verbonden.
Joke Schauvliege
Minister van omgeving en Natuur

De vraag is of de invoering van een progressief tarief de factuur voor een Vlaams gezin doet stijgen. Veel zal afhangen van de concrete tarieven en de toegepaste schijven. ‘Maar die liggen nog niet op tafel’, zegt Vandecasteele. ‘De invoering van een progressief tarief is maar een voorstel.’

De Vlaamse Milieumaatschappij raamt het verbruik van een gezin met vier personen in Vlaanderen op 127 kubieke meter per jaar. Voor het drinkwater (saneringskosten buiten beschouwing gelaten) betaalt een gezin in Vlaanderen nu minder dan in Brussel of Wallonië. In Vlaanderen betaalt een vierkoppig gezin bijvoorbeeld 170 euro per jaar voor het drinkwater alleen, in Brussel is dat 220 euro en in het Waals Gewest 292 euro.

Schauvliege wil ook korte metten maken met de verschillen in de tarieven van de acht drinkwaterbedrijven in Vlaanderen. Maar volgens Buysse is zo’n uniform tarief niet mogelijk omdat de kostenstructuren van de drinkwaterbedrijven te sterk variëren.

Slag in het water

Onder het motto ‘de verbruiker betaalt’ wil de Vlaamse minister van Omgeving en Natuur, Joke Schauvliege (CD&V), een progressief tarief invoeren voor drinkwater. Wie meer dan gemiddeld water verbruikt, krijgt een hogere rekening in de bus. Daar is op zich niets mis mee. Water is zo kostbaar dat we er maar beter zuinig mee omspringen. En veel milieubewuste consumenten doen dat al.

De vraag is of het middel, de invoering van zo’n progressief tarief, het gedragspatroon van de ‘die hards’ zal wijzigen. Wie graag lang onder de douche staat, een frisse plons neemt in het zwembad of op zonovergoten zomerdagen systematisch zijn groene grasperk besproeit, zal dat heus niet laten omdat zijn waterfactuur mogelijk wat duurder zal uitvallen.

Een Vlaams huishouden besteedt nog niet 1 procent van zijn totale jaarlijkse consumptiebudget aan drinkwater. Dat water wat duurder maken, zal het verbruik heus niet zoveel bijsturen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud