Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe omruilen tijdens de koopjesperiode?

Waar doet u de beste koopjes: in de winkel of op het internet? En wat met producten die u vorige week gekocht hebt, net voor het begin van de koopjesperiode?

Dinsdag 3 januari gaan de winterkoopjes officieel van start. De koopjesperiode loopt dit jaar tot 31 januari. Volgens Peter Vandenberghe, woordvoerder van Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, mag u vanaf de eerste dag kortingen van 30 tot 70 procent verwachten. Alles hangt uiteraard af van de winkel en van de producten die worden afgeprijsd. "2011 was geen schitterend jaar voor de kledingverkoop. Winkeliers zitten dus nog met een grote voorraad onverkochte producten. Daardoor zal de consument heel wat goede koopjes kunnen doen."

Bedrogen consumenten

Maar laat u niet om de tuin leiden. De folders van meubel- en elektronicazaken staan vol misleidende reclame. Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop. De wet verplicht verkopers om bij promoties naast de nieuwe verlaagde prijs ook de referentieprijs te vermelden. Maar in sommige winkels blijkt de referentieprijs waar ze naar verwijzen meer dan eens hoger te zijn dan de oorspronkelijke prijs tijdens de sperperiode. "Daardoor krijgen de consumenten de indruk dat ze meer korting krijgen dan werkelijk het geval is. Soms is er zelfs helemaal geen sprake van korting", zegt de consumentenvereniging. Vaak worden zelfs prijsverhogingen doorgevoerd een maand voor de start van de koopjes.

U wilt dus misschien graag weten wat uw rechten als consument zijn.

Terugbetaling is mogelijk…

Tijdens de koopjesperiode mag het product niet ingeruild of terugbetaald worden. Maar stel dat u een product net buiten de koopjesperiode koopt, in de laatste week van december. Op dinsdag 3 januari 2011 ontdekt u dat precies dat product in de aanbieding staat in dezelfde winkel. Mag u dan nog van uw aankoop afzien?

Volgens de website van het European Consumer Centre Belgium (ECC) bent u gebonden aan uw aankoop vanaf het moment dat er een akkoord is tussen uzelf en de handelaar over de zaak en de prijs. Maar u kunt de koop wel ontbinden, met of zonder kosten, indien dat voorzien is in de algemene voorwaarden van de verkoper. Daarbij gelden de voorwaarden die voorzien zijn. Check ook uw kasticket eens om te kijken of er iets opstaat zoals "inruilen binnen de 14 dagen" of "terugbetaling niet mogelijk".

…vooral voor aankopen op afstand

Bovendien bent u in sommige specifieke gevallen (zoals aankoop op afstand, via internet, per fax of postorder) beschermd door de wet en mag u afzien van uw aankoop. In sommige gevallen voorziet de wet in een verzakingsrecht voor de consument, binnen een bepaalde termijn, zonder kosten en zonder opgave van redenen. Er mogen geen kosten aangerekend worden, behalve de kosten voor het terugsturen van de goederen. Doet u uw koopjes online, dan mag u de bestelde artikelen dus terugsturen. Dat is niet het geval wanneer u in een winkel koopt.

Levering op kantoor

Wat als u geen vrijaf kunt nemen om op koopjesjacht te gaan? Doe uw aankopen dan ‘s avonds online en laat uw bestelling leveren. Laat de goederen wel bij voorkeur verzenden naar uw werkadres.

U heeft er immers alle belang bij de staat van de goederen te controleren in aanwezigheid van de pakjesbezorger. Want de verzending gebeurt altijd op risico van de verkoper. Zijn de goederen beschadigd, dan kunt u ze meteen naar de verzender terugsturen en hoeft u dus niets te betalen. Wenst u de goederen niet te ruilen, dan moet de verkoper u binnen de 30 dagen terugbetalen.

Koopjes bij onze buren

Ook in onze buurlanden kunt u, zowel online als in de winkel, van heel wat kortingen genieten.

  • In Engeland is de koopjesperiode al een week geleden van start gegaan (op 26 december). Ze loopt nog tot eind januari. Onze noorderburen zijn er nog vroeger bij.
  • In Nederland kunt u vanaf begin december tot eind januari koopjes doen.
  • De Luxemburgse soldenperiode begint vandaag en eindigt binnen 2 weken (op 16 januari).
  • In Frankrijk loopt de officiële koopjesperiode van woensdag 11 januari tot dinsdag 14 februari. Voor een aantal departementen wordt daarop een uitzondering gemaakt. Zo krijgt u vanaf vandaag al korting in sommige departementen in het noordoosten, zoals la Meuse, la Meurthe-et-Moselle, de Moezel en de Vogezen.
  • In Duitsland tot slot is er geen wettelijk bepaalde koopjesperiode meer. Daar beginnen de koopjes traditioneel op eind januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud