Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe spaar ik voor studies van mijn kind?

Van plan je kinderen te laten studeren en ze daarbij te helpen? Kan je daar nu al wat geld voor opzij plaatsen of moeten ze zelf maar hun studies zien te betalen? En hoeveel spaar je best?
Advertentie

(netto/z24) - Een exact bedrag voor studiekosten kan je natuurlijk op voorhand niet bereken. Als je kinderen nog in de pampers rondlopen, kan je niet weten of je met een toekomstig leraar, architect, militair of dokter hebt te doen. Het aantal jaren studie hangt af van die keuze. Voor een militaire opleiding word je vaak betaald, voor een specialistenopleiding in de geneeskunde betaal je vaak jarenlang zelf je opleiding. Ook weet je niet in welke stad je kind die studies zal doen. Een studentenkamer in een grote universiteitsstad als Leuven zal je veel meer kosten dan in Kortrijk.

Wat kan ik maximaal sparen?

Bovenstaande zaken zijn allemaal redenen die je verhinderen op voorhand een exact bedrag te kleven op het studiespaarpotje. Bovendien kan een jaartje overdoen je ganse planning onderuit halen. Je stelt je dus beter de vraag: wat kan ik maximaal sparen? En dan kom je het verst met een regelmatig opzijgeschoven geldsommetje.

Lenen aan voordelig(er) tarief

Sparen kan via klassieke bankproducten als een spaarrekening, een beleggingsrekening of een verzekering. Zo kan je maandelijks een permanente opdracht laten uitvoeren. De fiscale voordelen blijven uiteraard dezelfde als voor gewone producten. Echte voordelen vallen er niet te rapen. Ouders die voor de studies van hun kinderen een lening aangaan, kunnen altijd proberen om bij hun bank betere rentetarieven te bedingen. Dat kinderen zelf lenen voor hun studies is in België weinig gebruikelijk, gezien banken met een maandelijks terugbetalingen werken, iets wat studenten zelden kunnen garanderen. In het buitenland wordt vaak gewerkt met kredieten die na de studieperiode worden terugbetaald.

Kinderbijslag opsparen

Je kan er ook voor kiezen om de kinderbijslag opzij te zetten als spaarpotje. Per kind kan dat in sommige gevallen gaan tot 100 euro per maand, of zo'n 1200 euro per jaar. Als je die bedragen gedurende 18 jaar oppot en uitgaat van een gemiddeld rendement van 4% dan heb je een bedrag van ongeveer 31.559 euro bijeen gespaard.

Grootouders kunnen helpen

Fiscale stimuli om schenkingen over generaties heen te organiseren zijn er in België nog niet. Dat staat uiteraard niet in de weg dat grootouders aangesproken kunnen worden over toekomstige studiefinanciering (en bijhorende spaarrekening). Daar kunnen ook permanente betaalopdradrachten of tussentijdse stortingen (bv. van nieuwjaarsgeld) het studiespaarpotje spekken.

Wat kost een jaar hoger onderwijs?

Het inschrijvingsgeld kost gemiddeld zo'n 500 euro voor een niet-beursstudent aan de universiteit. Gaat zoon- of dochterlief ook nog in een studentkamer wonen, dan mag je daar al snel zo'n 350 euro per maand bijrekenen. Is er dan nog wat zakgeld nodig tijdens de week om te kunnen eten (40 euro per week?), dan kom je op jaarbasis al snel boven de 7000 euro per jaar per student uit. Een vierjarige opleiding gaat dan al snel rond de 30.000 euro kosten. Daarbij komen eventueel nog de kosten voor studiemateriaal, transport, internetverbinding, laptop, enz...

Studietoelages geven duwtje in de rug

In België bestaat een uitgebreid netwerk van schooltoelages. Sinds dit jaar is het zelfs mogelijk voor kleuters en kinderen in het basisonderwijs om een schooltoelage te vragen. Hoe groot de studietoelage aan de universiteit is, hangt van een aantal factoren af. Zo krijgen kotstudenten een hogere toelage. De minimumstudietoelage per academiejaar bedraagt 210,24 euro. De maximale toelage bedraagt 3.253,61 euro voor een kotstudent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud