Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe supermarkten ons bedriegen

De hoge inflatie maakt voeding duur. En dan zijn er altijd bedrijven die daar proberen van te profiteren.
Let op als je voorverpakte groenten koopt: soms klopt het gewicht op de verpakking niet

(m24/capital) - "Prijsstijging", zo heet een Franse website van een groep boze klanten. Ze waren het beu om zich nog langer te laten 'afzetten' door de supermarkten en de grote merken.

En dus zijn ze gaan oplijsten hoe de consument wordt 'bedrogen' met behulp van onder andere promoties en het gewicht dat staat aangegeven op de verpakking van de producten. Er zijn volgens de makers van de website vier soorten van 'bedrog':

  • 1. Per twee. De supermarkt heeft een superaanbieding: een dubbelverpakking . Maar: als je dan een snel rekensommetje maakt, blijkt het voordeliger te zijn als je maar één product had gekocht.
  • 2. Het familiepak. De supermarkt geeft je de keuze tussen een gewone doos ontbijtgranen van 375 gram en een familiepak van 500 gram. Over het algemeen is die grootste doos ook het goedkoopst. Maar let op: dat is niet altijd het geval en daarom vergelijk je best de prijs per kilo.
  • 3. Kleine verpakking. Volgens het Franse tijdschrift 'Capital' geeft Mars niet het goede voorbeeld: "Sinds afgelopen september staat op de verpakkingen van Mars: 'nieuw hart van chocola'. De smaak is wel hetzelfde gebleven, de prijs ook. Maar de chocoladereep weegt nu 8 gram." Wie vorig jaar een pak van zes minirepen Mars kocht, samen 50 gram, betaalde daarvoor 2,01 euro. Nu weegt zo'n pak nog maar 42 gram, maar het pak kost nog altijd 2,01 euro
  • 4. Voorverpakte groenten. Wantrouw altijd de voorverpakte groenten en vruchten die in de supermarkt liggen. Vaak komt het gewicht dat op de verpakking staat niet overeen met wat er echt in zit. Uit steekproeven zijn er verschillen gevonden van 100 en 300 gram. Hetzelfde gebeurt ook met waspoeder dat in dozen is verpakt. Sommige verpakkingen bevatten maar liefst 10 tot 20% minder dan op de verpakking staat.
Laat je dus niet pluimen in de supermarkt! Volg daarom onze tips hoe je goedkoper boodschappen kunt doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud