Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe vindt u de goedkoopste lening op afbetaling?

Steeds meer Belgen sluiten een lening op afbetaling af. Uit noodzaak of om extra’s mee te financieren. Hoewel u beter niet leent, kunt u in bepaalde gevallen bijna niet anders. Hoe beperkt u in dat geval de leenkosten?
©Photo News

Geef geen geld uit dat u niet hebt. Dat kreeg u wellicht met de paplepel ingegoten. Maar steeds minder mensen volgen die goede raad van hun ouders ook daadwerkelijk op. De Belg sluit steeds vaker een lening op afbetaling af. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS, in opdracht van AXA. De resultaten van dat onderzoek verschenen in het Laatste Nieuws.

Eind juni vorig jaar hadden de Belgen zo’n 2 miljoen leningen op afbetaling lopen, of bijna 12 procent meer dan in 2002, zo blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging voor Krediet (BVK). Al die leningen samen zijn goed voor een bedrag van 16,63 miljard euro (een stijging met 57 procent in 10 jaar tijd). We sluiten dus niet alleen meer kredieten af, we gaan ook steeds grotere leningen aan.

De lening op afbetaling is, samen met de verkoop op afbetaling en de kredietopening, een van de 3 vormen van consumentenkrediet die het meeste succes kennen. Concreet komt het hierop neer: een financiële instelling stelt u een bepaalde geldsom ter beschikking, die al dan niet voor een specifieke aankoop bestemd is. Het contract wordt afgesloten voor een bepaalde duur. U betaalt de geldsom terug met vaste, meestal maandelijkse stortingen. Die kredietvorm wordt meestal aangegaan om een nieuwe auto te kopen of een huis te verbouwen.

Maar tegenwoordig wordt het ook steeds vaker gebruikt om op reis te gaan of om de plastisch chirurg te betalen. Sommigen vinden het misschien belangrijk om hun gezicht of lichaam te laten verbouwen. Maar moeten we ons echt in de schulden steken om onze dromen en verlangens waar te maken?

Eigen middelen

Het antwoord op die vraag hangt af van het soort droom dat u koestert. ‘Als u geld leent in de hoop een financiële meerwaarde te kunnen realiseren, zoals bij de aankoop van een huis of de financiering van een verbouwing, is dat inderdaad een goed idee’, zegt Corentin Minne, vennoot bij Pareto Financial Planning. ‘Maar lenen voor een grote reis brengt niets op. Dat is een totaal nutteloze financiële operatie.’

Het leven draait natuurlijk om meer dan geld alleen. Maar tracht reizen en pleziertjes toch altijd met eigen middelen te financieren.

Betaal minder terug

In bepaalde gevallen kunt u echter niet zonder consumentenkrediet. Bijvoorbeeld als u dringend een nieuwe koelkast of auto moet kopen. En dan komt het erop aan te vergelijken. Weet u hoeveel geld u precies moet lenen, ga dan op zoek naar het goedkoopste Jaarlijks Kostenpercentage (JKP). Dat is de kostprijs op jaarbasis van een consumentenkrediet. Surf daarvoor naar spaargids.be en vergelijk de verschillende tarieven op de markt. Bent u aangesloten bij Test-Aankoop, dan kunt u ook terecht op test-aankoop.be.

Voor een lening van 10.000 euro die over een periode van 36 maanden moet worden terugbetaald, bent u momenteel het best af bij… een supermarkt. Carrefour Finance biedt namelijk een JKP van 5,70 procent met een maandelijkse aflossing van 302,86 euro.

Het duurste aanbod vindt u bij CréditVite.be. Daar betaalt u liefst 717,41 euro meer aan intresten dan bij Carrefour Finance.

Maar wellicht kunt u nog betere tarieven bekomen. De prijsvergelijker vermeldt de officiële rentetarieven meegedeeld door de verschillende kredietinstellingen. Stap met de drie goedkoopste rentetarieven op zak een aantal banken of financiële instellingen binnen en tracht nog een beter voorstel te bekomen. Net zoals u dat zou doen voor een hypothecaire lening. Wie niet waagt, niet wint!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud