Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoeveel fooi in welk land?

Wie op vakantie gaat, heeft vaak te maken met mensen die hun diensten aanbieden en dan klaarstaan om hun fooi in ontvangst te nemen. Maar hoeveel moet u geven? En op welk moment?
©iStock

(netto/magellan’s) – Elk land heeft zijn eigen gebruiken als het om fooien gaat. In ons land is het in de eerste plaats een blijk van goede service, in andere landen vormen ze dan weer een onderdeel van het loon waardoor u er bijna niet onderuit kan. Elders wordt het als een regelrechte belediging ervaren (zoals in Japan het geval is). Ook in Nieuw-Zeeland, Vietnam, Thailand, Singapore en Maleisië moet u zich niet verplicht voelen drinkgeld achter te laten.

Het is handig te weten aan wie en wanneer u fooi moet geven. De cruciale vraag is: hoeveel moet u geven? Want wie te weinig geeft, laat blijken dat hij de lokale gewoonten niet kent. Maar dat is ook zo wanneer u te veel geeft.

Uiteraard moet u zich daardoor niet verplicht voelen elke keer opnieuw fooi te geven. In de eerste plaats blijft fooi een beloning voor de dienstverlening. Bent u daarover niet tevreden, dan is het niet meer dan logisch dat u een extraatje achterwege laat. De volgende bedragen zijn dan ook niets meer dan richtlijnen die in de verschillende landen als billijk worden ervaren om uw dankbaarheid uit te drukken. Hieronder wat richtlijnen voor de meest populaire vakantiebestemmingen, op basis van een overzicht op "Worldwide Tipping Guide".

Restaurant

Alleen al in Europa springt men op heel uiteenlopende manieren om met fooi. U zal al gemerkt hebben dat sommige restaurants de dienstverlening meteen in rekening brengen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in Frankrijk, met de ‘service compris’. Is dat het geval, dan moet u geen fooi achterlaten. Werd de dienstverlening niet in rekening gebracht, dan is 10 procent de norm. Ook in Griekenland, Italië en Spanje wordt de service al verrekend in de rekening, maar dat neemt niet weg dat daarbovenop nog een fooi wordt verwacht. 

In de Verenigde Staten is dat helemaal anders. Het personeel moet zich vaak tevreden stellen met het minimumloon en vertrouwt daardoor op fooien om het inkomen op peil te houden. Daarom verwacht men dat u in cafés en restaurants minimaal 15 procent fooi achterlaat. Voor wie tevreden is over de service, is dat al gauw 20 procent. Enkel als de rekening 'tip included' is, zal u daaraan ontsnappen.

Wie fooi wil geven in een Egyptisch restaurant, gaat best uit van 10 procent ‘baksjisj’. In Turkije volstaat het de rekening naar boven af te ronden en Marokkaanse obers stellen zich tevreden met wat kleingeld.

Hotelpersoneel

Ook in uw hotel zal u niet ontsnappen aan ijverig personeel dat een fooi verwacht. Het begint ongetwijfeld al bij uw aankomst wanneer een portier uw bagage overneemt en netjes aflevert aan uw kamer. In de meeste landen is 1 dollar per koffer de norm. In de Verenigde Staten en Canada is dat veeleer 1 à 2 dollar.

Veel mensen geven op het einde van hun verblijf ook een fooi voor de kamermeisjes. Wie dat echter volgens de etiquette wil doen, laat beter elke ochtend een klein bedrag achter. De kans dat uw kamer elke dag door een ander kamermeisje wordt gereinigd, is immers reëel. In veel landen wordt 1 à 2 euro als genereus ervaren.

Taxi

Traditioneel verwachten ook taxichauffeurs over de hele wereld een fooi. In elk land zijn de verwachtingen anders. In de meeste landen volstaat het de rekening naar boven af te ronden. Dat is bijvoorbeeld het geval in Italië, Portugal, Denemarken, Duitsland en Portugal. In andere landen, zoals Engeland en de Verenigde Staten, verwachten taxichauffeurs eerder 10 à 15 procent.

Fooien over de hele wereld

Wilt u weten wat de gebruikelijke fooien zijn voor portiers, taxichauffeurs en obers in 70 landen over de hele wereld, dan kan u daarvoor terecht op de Worldwide Tipping Guide van reissite Magellan's. En voor wie het nog niet wist, de richtlijn voor wie in ons land fooi geeft op restaurant, is 10 procent. Voor portiers is dat 1 euro per koffer en bij taxichauffeurs doet u er goed aan de rekening af te ronden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud