Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoeveel goedkoper zijn generische geneesmiddelen?

Generische geneesmiddelen zijn even veilig en efficiënt als de originele. Een nieuwe campagne van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen moet ons daarop wijzen. Maar hoeveel goedkoper zijn die generische medicijnen?

Sommige vooroordelen zijn hardnekkig. Zo wordt vaak beweerd dat generische geneesmiddelen van een minder goede kwaliteit, minder efficiënt en minder veilig zijn. Of dat fabrikanten van generische geneesmiddelen niet aan dezelfde kwaliteitseisen onderworpen zijn. Volledig fout. ‘Op gezondheidsvlak is er geen enkel verschil’, zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Net om die reden lanceert het agentschap een campagne om de kwaliteit en de efficiëntie van alle geneesmiddelen, dus zowel de generische als de originele, in de verf te zetten.

Technisch gezien functioneert een generisch product op dezelfde manier als het originele geneesmiddel, want het bevat exact dezelfde actieve bestanddelen en dat in dezelfde verhoudingen. De bijwerkingen zijn dan ook precies dezelfde. Bovendien moet het generische middel in dezelfde farmaceutische vorm worden aangeboden als het origineel. Dat kan dus onder de vorm van een tablet, een crème of een spray. Maar toch is het niet 100 procent identiek. ‘Het generische product kan andere hulpstoffen of bestanddelen bevatten. Die kunnen de smaak, de kleur en de vorm beïnvloeden’, vervolgt het FAGG.

Elk farmaceutisch bedrijf dat geneesmiddelen op de markt brengt, moet trouwens aantonen dat die geneesmiddelen van uitstekende kwaliteit, veilig en efficiënt zijn. Ook generische producten moeten dus aan zeer strikte eisen beantwoorden. De Belgische en Europese inspectiediensten controleren elke stap van het fabricatieproces, van de ingrediënten tot het verpakte geneesmiddel. ‘En bij generische producten worden niet meer inbreuken vastgesteld dan bij de originele.’

Uiteindelijk is het enige grote verschil tussen originele en generische geneesmiddelen de prijs. Hoe komt dat? ‘Generische producten zijn goedkoper omdat de producent geen farmaceutische, toxicologische en klinische testen heeft moeten uitvoeren. Die werden al door de producent van het originele geneesmiddel uitgevoerd’, antwoordt Test-Aankoop. De generische producent moet alleen een vereenvoudigd dossier inleveren en aantonen dat zijn kopie bio-equivalent is met het originele.

110 euro

Volgens Test-Aankoop kan de Belg gemiddeld 110 euro per jaar besparen als hij optimaal gebruikmaakt van generische geneesmiddelen. Die schatting is gebaseerd op een gemiddeld budget van 550 euro (OESO-verslag van 2014), met andere woorden een besparing van 20 procent. De ziekenfondsen gaan ervan uit dat u met generische producten gemiddeld zelfs 30 procent kunt besparen. Uiteraard is die winst afhankelijk van het voorschrijfgedrag van de behandelende arts.

Volgens Test-Aankoop kan de Belg gemiddeld 110 euro per jaar besparen als hij optimaal gebruikmaakt van generische geneesmiddelen.

Als een arts een geneesmiddel voorschrijft onder zijn gedeponeerde naam, levert de apotheker het geneesmiddel af volgens de naam vermeld op het voorschrift.

Als de arts echter het geneesmiddel voorschrijft onder de naam van het actieve bestanddeel (Paracetamol bijvoorbeeld in plaats van Dafalgan), levert de apotheker het goedkoopste geneesmiddel af, of het nu generisch of origineel is. ‘Voor antibiotica en schimmeldodende geneesmiddelen tegen acute infecties is de apotheker zelfs verplicht het goedkoopste alternatief aan te bieden. Ongeacht of de arts het gedeponeerde merk of het geneesmiddel op naam van zijn actieve bestanddeel heeft voorgeschreven’, luidt het bij Test-Aankoop.

U mag aan uw arts vragen om u systematisch het generische product voor te schrijven. Maar er is niet altijd een goedkopere variant op de markt.

©Mediafin

Vergelijking

Voor vrij verkochte geneesmiddelen gaat u best te rade bij uw apotheker. Wilt u de goedkoopste alternatieven kennen, surf dan naar enkele websites zoals die van de Onafhankelijke Ziekenfondsen en van het Riziv of die van Test-Aankoop die een ‘Databank geneesmiddelen’ bevat (enkel toegankelijk voor abonnees).

Die hulpmiddelen maken het mogelijk voor elk geneesmiddel de prijs te kennen die u betaalt als gewone verzekerde of als rechthebbende van de verhoogde tegemoetkoming (bijvoorbeeld RVV- of Omnio-statuut).

De overstap van het ene geneesmiddel naar het andere tijdens de behandeling houdt in principe geen enkel risico in. De arts zal wel extra voorzichtig zijn wanneer het gaat over geneesmiddelen tegen epilepsie, anti-stollingsmiddelen, geneesmiddelen tegen hartritmestoornissen en immuniteitsonderdrukkers.

‘De apotheker kan u eveneens nuttige informatie bezorgen wanneer u overstapt van een bepaald geneesmiddel naar een ander’, besluit het FAGG.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud