Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoeveel kost het leven zonder belastingen?

Vraag je je soms af hoeveel het leven zou kosten zonder belastingen? De PS rekende het uit.
Advertentie
Een gebroken arm zou je zonder belastingen 138 euro kosten. Nu betaal je 25 euro.

(m24/belga) - De PS lanceert ter gelegenheid van 1 mei een campagne gericht op de solidariteit in België. Met de campagne willen de Franstalige socialisten aan alle Belgen uitleggen wat de openbare diensten in werkelijkheid kosten. PS-voorzitter Elio Di Rupo gaf tekst en uitleg over de campagne in La Dernière Heure.

Iedereen profiteert van belastingen

"Het geld van de belastingen zorgt voor een solidariteit tussen alle burgers en daar profiteert iedereen van. De prijzen van een reeks diensten voor de hele bevolking kunnen daardoor laag gehouden worden", aldus Di Rupo.

De PS wil met de campagne aantonen dat alle sectoren profiteren van die solidariteit: mobiliteit, onderwijs en gezondheidszorg. "De solidariteit van vandaag zorgt voor stabiliteit in de samenleving. Toch blijven er nog grote problemen op te lossen", zegt hij.

Alternatieve financiering

De PS-voorzitter wil in de eerste plaats meer rechtvaardige belastingen. Hij ijvert voor een lagere fiscale druk op arbeid. In de plaats daarvan moeten alternatieve financieringsmiddelen gezocht worden, zoals bijvoorbeeld een vermogensbelasting. Di Rupo pleit ook voor meer solidariteit op het vlak van gezondheidszorg en mobiliteit. Openbaar vervoer zou immers kostenloos moeten zijn.

Hoeveel betaal je zonder belasting?

  • Onderwijs: Zonder belastingen zou de kost van 6 jaar basisschool oplopen tot 20.322 euro. Nu is dat gratis. Eén jaar middelbaar kost je 6.000 euro en per jaar universiteit zou je tussen 778 en 8.788 euro betalen.
  • Mobiliteit: Een jongere tussen 12 en 14 jaar betaalt nu voor een abonnement op het Brussels openbaar vervoer 200 euro. Zonder belastingen zou dezelfde jongere 1.195 euro betalen. Ook kinderen tot 12 jaar zouden dit tarief moeten betalen. Nu reizen ze gratis. Voor een enkel ticketje voor het openbaar vervoer in Brussel zou je 5,77 euro moeten ophoesten, terwijl je nu slechts 2 euro betaalt.
  • Gezondheid: Een armbreuk zou je zonder belastingen 137,91 euro kosten, terwijl het je nu slechts 25 euro kost. Voor een bezoek aan de huisarts zou deze 21,53 euro vragen. Nu betaal je slechts 5,51 euro. Ook bevallen zou aanzienlijk duurder worden zonder belastingen, 2.487 euro in plaats van 366 euro.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud