Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoeveel kost supersnel overschrijven bij uw bank?

Bij marktleider BNP Paribas Fortis is het sinds begin juli mogelijk om als particulier supersnel over te schrijven. De flitsbetalingen worden stilaan de norm, al verschillen de voorwaarden per bank.
©BELGAIMAGE

Een groep Belgische banken lanceerde de supersnelle betalingen in maart vorig jaar. Bij flitsbetalingen laat u een overschrijving instant verwerken zodat het geld binnen 5 seconden op de rekening van de begunstigde staat. Het maakt daarbij niet uit of de begunstigde klant is bij dezelfde bank of bij een andere. De voorwaarde is wel dat beide banken aangesloten zijn op het systeem.

Eind vorig jaar konden 16 banken flitsbetalingen ontvangen, zij vertegenwoordigden ongeveer 85 procent van de markt. Intussen hebben ook andere banken zoals Beobank, AXA Bank en Bpost Bank zich aangesloten. ‘Vandaag kan zowat 95 procent van de zichtrekeningen in België instantoverschrijvingen ontvangen’, zegt Isabelle Marchand van de bankenfederatie Febelfin.

Zowat 95 procent van de zichtrekeningen in België kan al flitsbetalingen ontvangen.
Isabelle Marchand
Febelfin

Dat u een flitsbetaling kunt ontvangen betekent niet automatisch dat u er ook een kunt uitvoeren. Niet alle banken die zich aansloten, maakten het meteen mogelijk voor hun klanten om zelf flitsbetalingen te doen. De marktleider BNP Paribas Fortis deed dat wel voor zijn professionele klanten, maar niet voor particuliere klanten. ‘Sinds 3 juli 2020 zijn instantoverschrijvingen ook mogelijk voor particuliere klanten van BNP Paribas Fortis, Hello bank! en Fintro. Ze gebeuren via de mobiele app’, zegt woordvoerder Jeroen Petrus.

Betalend

De dienst is betalend. ‘Voor privérekeningen kost het 0,60 euro per transactie. Het gaat om een optionele dienst. De klant moet bij elke overschrijving de optie ‘instant overschrijving’ expliciet activeren als hij dat wenst’, luidt het.

Ook andere banken hebben er een betalende dienst van gemaakt. Belfius hanteerde al van bij de start een tarief van 1,25 euro per transactie. Het aantal gebruikers van de dienst zit volgens de bank in de lift. ‘Ten opzichte van begin dit jaar gaat het om een stijging van 20 procent, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het een stijging van 50 procent.’

1,25
EURO
Bij Belfius, Crelan en Beobank moet u 1,25 euro per transactie betalen om een flitsbetaling te doen.

Ook bij Crelan en Beobank moet u betalen om een flitsbetaling te doen. Het tarief ligt er net als bij Belfius op 1,25 euro per transactie. Bij die banken wordt de klassieke overschrijving als standaard getoond en moet u expliciet voor een instantoverschrijving kiezen.

Gratis

Het is anders bij het gros van de banken die de dienst gratis aanbieden. Al is gratis relatief, omdat het vaak deel uitmaakt van een rekening waaraan kosten zijn verbonden. Bij KBC moet u houder zijn van een Plus-rekening om instantoverschrijvingen te kunnen doen. Bij Bpost is de dienst gratis vanuit een b.comfort- en b.young-rekening, maar niet vanuit een b.compact- of Postchequerekening. ‘Voor die rekeningen kost zo’n overschrijving 0,50 euro’, klinkt het bij de bank.

Bij ING, dat flitsbetalingen betalend maakte voor professionelen, kunt u er als particuliere klant automatisch en gratis gebruik van maken, ongeacht het type ING-rekening. De overschrijving moet wel via Home Bank of SmartBanking verlopen. Bij Argenta en Bank Nagelmackers moet de gratis instantoverschrijving via de app gebeuren.

Niet in alle gevallen waar de instantoverschrijving gratis is, is ze ook standaard. Bij Bank J. Van Breda moet u als klant aanvinken of u gebruik wil maken van de gratis dienst.

Bij enkele banken staat de dienst nog in de steigers. Bij VDK wordt instant overschrijven voor klanten met een Giro Plus-rekening vanaf september de norm. Er zijn geen bijkomende kosten aan verbonden. Ook AXA Bank en CPH willen de dienst vanaf het najaar gratis aanbieden. Bij AXA zal de instantoverschrijving enkel beschikbaar zijn voor klanten met een comfort2bank- zichtrekening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud