(netto) - Er zijn meerdere methodes om zakgeld te berekenen, al dan niet afhankelijk van wat u zelf belangrijk vindt. Maakt het uit of er één of meerdere kinderen in het gezin zijn? Doet uw eigen loon er toe of is enkel de leeftijd van uw kind van belang? Vast staat dat de crisis een averechts effect had op het zakgeld: kinderen krijgen alsmaar meer zakgeld.
Tussen 2008 en 2009 steeg het zakgeld gemiddeld met 13 procent. In de daaropvolgende periode (2009-2010) ging het nog eens met 10 procent omhoog. Hoe komt dat? Volgens Marc Vandercammen, directeur van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO), willen mensen in crisistijd vooral de familiekern versterken. "Dat heeft tot gevolg dat het minst bespaard wordt op de uitgaven voor de kinderen, en dus ook op het zakgeld. Het is een soort compensatie waarbij ouders trachten hun kinderen tegen van alles te beschermen."
De directeur van het OIVO haalt ook nog een andere mogelijke verklaring aan. "Op het dieptepunt van de crisis was het voor jongeren erg moeilijk om een studentenjob te vinden. Misschien hebben sommige ouders dat inkomstenverlies willen compenseren." In april 2009 was de arbeidsmarkt unaniem: het aantal studentenjobs zou drastisch verminderen. In 2009 vulde 44 procent van de 15-jarigen zijn zakgeld dan ook aan door kleine karweitjes op te knappen. In 2010 daalde dat aantal tot 25 procent. De 16- tot 17-jarigen kenden dat probleem niet.
Wat is de realiteit?
Hoeveel zakgeld moet u uw kind geven? Waardoor zal uw keuze worden beïnvloed? Een eenduidig antwoord op die vragen is er niet. Maar misschien kunt u zich toch een beeld vormen aan de hand van het gemiddelde bedrag aan zakgeld dat in België wordt gegeven.
Kinderen tussen 10 en 17 krijgen gemiddeld 9,7 euro per week. Voor de crisis was dat nog 7,8 euro. Jongens krijgen met 11,7 euro opvallend meer dan meisjes (7,7 euro). Dat blijkt uit de laatste cijfers van de studie van consumentenorganisatie OIVO, die om de 2 jaar een panel van 3.000 kinderen bevraagt. Dat is de grootste enquête over zakgeld in België.
16,6
Bron: OIVO, onderzoek zakgeld 2011 (in euro)
Elk gezin heeft wel zijn eigen budgettaire beperkingen. U hoeft dat gemiddelde dus niet te volgen. Om u te helpen, geeft Netto u hier alvast enkele berekeningstools.
Bereken het hier
Het is onmogelijk om een exacte formule te berekenen. Op het web is echter heel wat te vinden. De ene formule is al iets ingewikkelder dan de andere. De makkelijkste formule beperkt zich tot het vermenigvuldigen van de leeftijd van het kind met 1,1 euro. Wij kozen uit het ruime aanbod er alvast deze uit:
1/ Afhankelijk van wat de ouders verdienen
Op internet zijn er heel wat modellen die de link trachten te maken tussen het inkomen van ouders, de leeftijd van de kinderen en het verkregen zakgeld. Hieronder vindt u de formule die het nauwst aansluit bij de statistieken die we vandaag kennen (zie cijfers OIVO).
2/ Afhankelijk van wat een kind ermee doet
Op de Nederlandse site jmouders.nl bestaat een leuke rekenmodule die rekening houdt met het opvoedingspatroon van de ouders. U kunt er ook aangeven of u uw opvoedingsstijl als gemiddeld, spaarzaam of vrijgevig beschouwt. Net zoals de mogelijkheid om toe te voegen waarvoor het zakgeld moet dienen: kledij, voeding, gsm... Zeker de moeite waard om eens te proberen! Klik hier om het te testen.
Wat geeft u zelf?
Schrijf hieronder uw commentaar over zakgeld. Zijn deze bedragen te hoog of te laag? Is zakgeld zinnig? Vanaf welke leeftijd? Geeft u meer dan u zelf kreeg?
Zaterdag 19/03, in Netto, gratis bij De Tijd
Hoeveel zakgeld voor uw kind?
Leer uw kinderen omgaan met geld
En verder:
- Beleggen: Nieuwe technologiezeepbel?
- Vastgoed: Tweede verblijf in het buitenland
- 10 vragen aan... Jan Hoet