Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hogere boetes voor zwartrijders bij De Lijn

De Lijn heeft de eerste jaarhelft een recordaantal reizigers gecontroleerd. 2,3 procent daarvan kon geen geldig vervoerbewijs voorleggen. Daarmee zit het aantal zwartrijders op het laagste niveau sinds 2008. Om zwartrijden verder te ontmoedigen, gaan de boetetarieven van De Lijn fors omhoog op 1 september, zo kondigt de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij aan.
©Photo News

De eerste 6 maanden van dit jaar werden 1.159.238 reizigers gecontroleerd. Dat zijn er ruim 45.000 of 4 procent meer dan dezelfde periode in 2014.

In deze periode verbaliseerden de controleurs 27.170 zwartrijders. Door meer te controleren, is zwartrijden gedaald tot het laagste niveau sinds 2008.

De meeste processen-verbaal worden opgesteld voor reizigers die geen vervoerbewijs op zak hebben. In 13 procent van de gevallen werd een reiziger geverbaliseerd, omdat hij zijn sms-ticket had aangevraagd, nadat de controleur was opgestapt. Om in orde te zijn, moet een reiziger zijn sms-ticket aanvragen vóór het opstappen.

Wie op de bus of tram betrapt wordt op zwartrijden of ongepast gedrag, moet vanaf 1 september zwaarder boetes betalen. Zwartrijden of ongepast gedrag kost vanaf dan 107 euro bij de eerste inbreuk. Nu is dat nog 75 euro. Een tweede betrapping binnen de 12 maanden zal 294 euro kosten, tegenover 200 euro nu. De derde en alle volgende boetes binnen het jaar kosten 400 euro. Aan fraude met vervoerbewijzen en gevaarlijk gedrag hangt voortaan een prijskaartje van 250 euro, tegenover 150 euro nu.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud