netto

Hogere kostenvergoeding voor sommige vrijwilligers

De kostenvergoeding voor nacht- en dagoppas stijgt. ©Photo News

De verhoging is er voor vrijwilligers in sport, niet-dringend ziekenvervoer en nacht- en dagopvang.

Ongeveer een miljoen mensen in ons land steken belangeloos de handen uit de mouwen in tal van verenigingen. In juli besliste de ministerraad al om het statuut van de vrijwilligers te verbeteren.

Het engagement van vrijwilligers is gratis, maar ze kunnen wel een kostenvergoeding krijgen. Vrijdag werd beslist de ministerraad om de kostenvergoeding voor sommige vrijwilligers te verhogen.

‘Het maximumbedrag wordt binnenkort van 1.364 euro opgetrokken naar 2.500 euro per jaar voor 3 specifieke sectoren’, zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

 ‘Voor vrijwilligers zoals nachtoppassen of ziekenvervoerders was de huidige kostenvergoeding soms te laag om hun werkelijke kosten te dekken. Dat zorgde ervoor dat ze na een tijdje moesten stoppen met hun vrijwilligerswerk. We trekken de kostenvergoeding nu op voor die vrijwilligers, zodat ze op een comfortabele manier hun vrijwilligerswerk kunnen verderzetten’, zegt minister van Werk Kris Peters (CD&V).

Drie sectoren

De hogere kostenvergoeding is er voor:

  • nacht- en dagoppas bij hulpbehoevende personen
  • het niet-dringend liggend ziekenvervoer
  • sporttrainer, sportlesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden

Niet combineerbaar

De onkostenvergoeding is niet combineerbaar met het nieuw statuut ‘plussen’. Met dat nieuw systeem kunnen werknemers, zelfstandigen of gepensioneerden tot 6.130 euro per jaar onbelast kunnen bijverdienen via occasionele diensten aan particulieren, verenigingswerk of via erkende deelplatformen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect